ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

«Περιορισμένη η ανταπόκριση στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού», αναγνωρίζει το υπουργείο

«Περιορισμένη η ανταπόκριση στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού», αναγνωρίζει το υπουργείο

Κατά την επετειακή εκδήλωση για τις ΤΟΜΥ, ο υπουργός Υγείας άφησε να εννοηθεί ότι οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν προχωρούν με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις.

«Υπάρχει όντως μια πραγματική δυσκολία: η περιορισμένη ανταπόκριση στην κάλυψη των θέσεων οικογενειακών γιατρών που έχουν σχεδιαστεί για τις ανάγκες του αστικού πληθυσμού της χώρας. Η μειωμένη διαθεσιμότητα από την πλευρά των γιατρών οφείλεται κυρίως στη μεγάλη διαρροή ιατρικού δυναμικού, αλλά προφανώς υπάρχουν και άλλοι λόγοι που σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις, τις αποδοχές, την ανασφάλεια για την προοπτική του νέου μοντέλου», είπε ο Ανδρέας Ξανθός.

Ο υπουργός επβεβαίωσε το ρεπορτάζ του onmed για τις ελάχιστες συμβάσεις οικογενειακών γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, αλλά έσπευσε να  διαβεβαιώσει πως αυτές διαρκώς αυξάνονται. Είπε ακόμη ότι επίκεινται 300 επιπλέον προσλήψεις οικογενειακών γιατρών στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Ο Ανδρέας Ξανθός επέμεινει πως το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και το ΕΣΥ συνολικά θα έχει στο εξής «περισσότερους ανθρώπινους και υλικούς πόρους, με λιγότερη λιτότητα, με οικονομική ανακούφιση των πολιτών».

«Αναπτύσσουμε, μέσα σε περίοδο λιτότητας και δημοσιονομικών περιορισμών, ένα νέο μοντέλο ΠΦΥ που προτάσσει την καθολικότητα και την ισότητα, την ανθρωποκεντρική και τεκμηριωμένη φροντίδα, τις ανάγκες των ανθρώπων. Για πρώτη φορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας αποκτά στρατηγικό χαρακτήρα η πρόληψη, η αγωγή υγείας, η συνεχής, ολοκληρωμένη και τομεοποιημένη φροντίδα υγείας από ομάδα επαγγελματιών υγείας ( και όχι μόνο από γιατρό) σε κάθε περιοχή της χώρας», είπε.

Για τις δυσπρόσιτες περιοχές, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί οτι η κυβέρνηση «ποντάρει» στις Κινητές Μονάδες ΠΦΥ, «ομάδες επαγγελματιών υγείας, οι οποίες θα έχούν οργανική σχέση με ένα Κέντρο Υγείας αγροτικού τύπου και θα βρίσκονται εκ περιτροπής σε διάφορες».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην εκδήλωση για τον ένα χρόνο ΤΟΜΥ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 101 ΤΟΜΥ (από τις 239 που έχουν σχεδιαστεί) με 811 εργαζόμενους και 500 γιατρούς.

BEST OF NETWORK

Δολοφονία στα Χανιά: Εντοπίστηκε ο Νορβηγός

Κορονοϊός: Δυο νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα: Στη δίνη του κορονοϊού η Αττική με 256 μολύνσεις - Οι «κόκκινες» περιοχές

Ερντογάν: Αυτοί θα τον «καθαρίσουν» – Αποκάλυψη - «βόμβα» για το ταπεινωτικό τέλος του «σουλτάνου»

Σοφία Μπεκατώρου: Έχω συζητήσει με τα παιδιά μου για τη σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος μου

Αναδρομικά: Απόφαση «βόμβα» ανοίγει παράθυρο για επιστροφή με τόκο 6%

Survivor Spoiler 19/1: Αυτοί κερδίζουν σήμερα τη δεύτερη μάχη ασυλίας...

Αποκλειστικό Newsbomb.gr - Εστίαση: Τηλεδιάσκεψη Γεωργιάδη με την Ομοσπονδία Εστιατόρων

Καραβάτου – Κατσούλης: Ζήτησαν δημόσια συγγνώμη μετά το σάλο με τα αδέρφια Βαρουξή (video)

Χειμερινές εκπτώσεις: Πόσο θα διαρκέσουν - Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

Καιρός: Μέχρι τέλος Γενάρη χωρίς χιονιά! «Αυτό δεν είναι καλό»... Το μήνυμα του Αρνιακού

Κάτια Ταραμπάνκο: Ποια η κατάσταση της υγεία της – Οι πρώτες δηλώσεις μετά την αποχώρησή της