ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

«Περιορισμένη η ανταπόκριση στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού», αναγνωρίζει το υπουργείο

Κατά την επετειακή εκδήλωση για τις ΤΟΜΥ, ο υπουργός Υγείας άφησε να εννοηθεί ότι οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν προχωρούν με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις.

«Περιορισμένη η ανταπόκριση στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού», αναγνωρίζει το υπουργείο

«Υπάρχει όντως μια πραγματική δυσκολία: η περιορισμένη ανταπόκριση στην κάλυψη των θέσεων οικογενειακών γιατρών που έχουν σχεδιαστεί για τις ανάγκες του αστικού πληθυσμού της χώρας. Η μειωμένη διαθεσιμότητα από την πλευρά των γιατρών οφείλεται κυρίως στη μεγάλη διαρροή ιατρικού δυναμικού, αλλά προφανώς υπάρχουν και άλλοι λόγοι που σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις, τις αποδοχές, την ανασφάλεια για την προοπτική του νέου μοντέλου», είπε ο Ανδρέας Ξανθός.

Ο υπουργός επβεβαίωσε το ρεπορτάζ του onmed για τις ελάχιστες συμβάσεις οικογενειακών γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, αλλά έσπευσε να διαβεβαιώσει πως αυτές διαρκώς αυξάνονται. Είπε ακόμη ότι επίκεινται 300 επιπλέον προσλήψεις οικογενειακών γιατρών στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Ο Ανδρέας Ξανθός επέμεινει πως το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και το ΕΣΥ συνολικά θα έχει στο εξής «περισσότερους ανθρώπινους και υλικούς πόρους, με λιγότερη λιτότητα, με οικονομική ανακούφιση των πολιτών».

«Αναπτύσσουμε, μέσα σε περίοδο λιτότητας και δημοσιονομικών περιορισμών, ένα νέο μοντέλο ΠΦΥ που προτάσσει την καθολικότητα και την ισότητα, την ανθρωποκεντρική και τεκμηριωμένη φροντίδα, τις ανάγκες των ανθρώπων. Για πρώτη φορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας αποκτά στρατηγικό χαρακτήρα η πρόληψη, η αγωγή υγείας, η συνεχής, ολοκληρωμένη και τομεοποιημένη φροντίδα υγείας από ομάδα επαγγελματιών υγείας ( και όχι μόνο από γιατρό) σε κάθε περιοχή της χώρας», είπε.

Για τις δυσπρόσιτες περιοχές, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί οτι η κυβέρνηση «ποντάρει» στις Κινητές Μονάδες ΠΦΥ, «ομάδες επαγγελματιών υγείας, οι οποίες θα έχούν οργανική σχέση με ένα Κέντρο Υγείας αγροτικού τύπου και θα βρίσκονται εκ περιτροπής σε διάφορες».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην εκδήλωση για τον ένα χρόνο ΤΟΜΥ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 101 ΤΟΜΥ (από τις 239 που έχουν σχεδιαστεί) με 811 εργαζόμενους και 500 γιατρούς.