ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το υπουργείο πανηγυρίζει, αλλά η πρωτοβάθμια φροντίδα νοσεί βαριά

Την ώρα που το υπουργείο πανηγυρίζει για το...success story της πρωτοβάθμιας, οι γιατροί διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις και οι ασθενείς βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση.

Το υπουργείο πανηγυρίζει, αλλά η πρωτοβάθμια φροντίδα νοσεί βαριά

«Η κατάσταση στην πρωτοβάθμια είναι δραματική και οι πολίτες είναι σε σύγχυση για το τι θα συμβεί τον ερχόμενο μήνα», τονίζει στο onmed η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), Άννα Μαστοράκου.

Όπως εξηγεί, το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει πως από 1/1/2019 θα ισχύσει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και όποιος πολίτης δεν έχει δηλώσει την προτίμησή τους, δεν θα έχει πρόσβαση στις προληπτικές εξετάσεις. Ωστόσο, οι μέχρι στιγμής συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί είναι ελάχιστοι και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες.

«Τα στοιχεία που έχουν δείχνουν πως αυτή τη στιγμή έχουν σύμβαση οικογενειακού γιατρού 466 γιατροί του ΕΟΠΥΥ και άλλοι 250 από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ)», αναφέρει η κ.Μαστοράκου και προσθέτει πως «υπάρχουν ακόμη περιοχές της χώρες όπου δεν υπάρχει κανένας συμβεβλημένος οικογενειακός γιατρός». Η ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ διαπιστώνει εξάλλου πως ακόμη και αν συμπληρωθούν οι συμβάσεις των οικογενειακών και πάλι δεν θα είναι αρκετοί για όλο τον πληθυσμό. «Ο σχεδιασμός προβλέπει έναν γιατρό για κάθε 2.250 άτομα, άρα για όλο τον πληθυσμό χρειάζονται 5.500 γιατροί κι εμείς είμαστε με το... ζόρι 3.000», υπογραμμίζει η κ.Μαστοράκου.

Το «τρικ» με τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας

Σύμφωνα με την Ένωση, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της ανεπάρκειας γιατρών, «το υπουργείο προχωρεί σε μια ιδιότυπη επιστράτευση των γιατρών που στελεχώνουν τα Κέντρα Υγείας, βαφτιζόντάς τους οικογενειακούς. Όμως αυτοί είναι γιατροί του ΕΣΥ, με τελείως διαφορετικό καθεστώς εργασίας».

Οι ΤΟΜΥ

Ένα χρόνο συμπληρώνουν οι περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας, αλλά πάνω από τις μισές είναι ακόμη «υπό κατασκευή» και χωρίς επαρκές ιατρικό προσωπικό.

«Οι ΤΟΜΥ λειτουργούν σήμερα με 1 έως 3 γιατρούς, πολλές δεν έχουν καν υπολογιστή ή βασικά αναλώσιμα, όπως το βαμβάκι και οι γάζες...», περιγράφει η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Το αρχικό σχέδιο για την ΠΦΥ προέβλεπε 239 ΤΟΜΥ, σήμερα λειτουργούν περίπου 100, ενώ από τους 1.195 που πρόκειται να τις στελεχώσουν, έχουν προσληφθεί 280 και άλλοι 220 βρίσκονται σε διαδικασία διορισμού.

Το υπουργείο πάντως θεωρεί τις ΤΟΜΥ «success story» και μάλιστα διοργανώνει σήμερα, 7 Δεκεμβρίου, επετειακή εκδήλωση στο Ζάππειο για τον ένα χρόνο λειτουργίας τους!

«Εμείς θα δεχόμαστε ασθενείς κι ας μην έχουν δηλώσει οικογενειακό γιατρό»

Όλα αυτά εντείνουν τη σύγχυση των πολιτών οι οποίοι δεν έχουν ιδέα τι θα γίνει από το νέο έτος. Ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει ανακοινώσει πως τα μέλη του θα συνεχίσουν να δέχονται ασθενείς ακόμη και αν αυτοί δεν έχουν δηλώσει οικογενειακό γιατρό. Σε αυτή τη γραμμή αναμένεται να συνταχθούν και άλλοι ιατρικοί σύλλογοι, με την σύμφωνη γνώμη του Πανελλήνιου Συλλόγου (ΠΙΣ).

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, το πρόβλημα είναι πιο έντονο με τους ασθενείς που έχουν χρόνια νοσήματα και θα πρέπει να γράφουν τα φάρμακά τους σε ειδικό γιατρό. Στην πράξη δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα γίνεται αυτό, αφού από το νέο έτος οι παραπομπές στους ειδικούς γιατρούς θα πρέπει να γίνονται από τον οικογενειακό. Ο ΠΙΣ έχει ζητήσει να υπάρξει μεταβατική περίοδος ώστε να μην προκύψουν προβλήματα με τις θεραπείες των ασθενών.