ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η αλήθεια για τα σταυρόλεξα και την άνοια

Τα σταυρόλεξα δεν μπορούν να «φρενάρουν» πραγματικά την άνοια, αλλά καθυστερούν τα συμπτώματα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η αλήθεια για τα σταυρόλεξα και την άνοια

Η μελέτη δείχνει ότι καλύτερα προστατεύεται κανείς αν ασχολείται με διανοητικές δραστηριότητες που βάζουν τον εγκέφαλο να δουλέψει σε όλη τη ζωή το και όχι μόνο στην τρίτη ηλικία. Αυτό δημιουργεί μια υψηλότερη «γνωστική αφετηρία», άρα αυξάνει το διάστημα που μπορεί να παραμείνει υγιής ο εγκέφαλος.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου και του Βασιλικού Θεραπευτηρίου του Αμπερντίν, με επικεφαλής τον Ρότζερ Σταφ, μελέτησαν σχεδόν 500 ανθρώπους που είχαν γεννηθεί το 1936.

Η μελέτη άρχισε όταν τα άτομα αυτά ήταν 64 ετώ και διήρκεσε 15 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες έκαναν περιοδικά τεστ μνήμης και άλλων νοητικών δεξιοτήτων. Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσιεύεση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal" (BMJ), διαπιστώθηκε ότι τα σταυρόλεξα, το σουντόκου ή το σκάκι δεν προστάτευαν από τη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

Η εξάσκηση του μυαλού, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν μπορεί να σταματήσει πραγματικά την πορεία προς την άνοια, όμως δεν είναι περιττή, καθώς μπορεί να καθυστερήσει την εκδήλωση συμπτωμάτων όπως η απώλεια μνήμης, η πιο αργή σκέψη.

Μερικές προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η εξάσκηση του νου μπορεί να βελτιώσει σε ένα βαθμό τη νόηση και τη μνήμη σε ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας. Όμως καμία μελέτη δεν έχει δείξει ότι μπορεί πραγματικά να αποτρέψει την άνοια - και η νέα έρευνα το επιβεβαιώνει αυτό.

Όσο νωρίτερα στη ζωή του ένας άνθρωπος εξασκεί το νου του (μαθαίνοντας ξένες γλώσσες, ένα μουσικό όργανο κ.α.), τόσο πιθανότερο είναι ότι το μυαλό του θα λειτουργεί καλύτερα όσο γερνάει. Αλλά, αν πρόκειται να πάθει άνοια, τελικά δεν θα τη γλιτώσει χάρη στη νοητική άσκηση!

Πέρα από τα σταυρόλεξα, η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, το κόψιμο του τσιγάρου, η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο, η διατήρηση κανονικού βάρους, η διατήρηση κανονικών επιπέδων χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης είναι παράγοντες που από κοινού συμβάλλουν, ώστε να παραμένει σε καλή κατάσταση ο εγκέφαλος ενός ηλικιωμένου.

Πηγή: BBC

Διαβάστε επίσης:

Άνοια: 4 παράγοντες στη μέση ηλικία που αυξάνουν τον κίνδυνο

Άνοια: Ο χυμός που μειώνει τον κίνδυνο κατά 50%