ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέες ευρωπαϊκές οδηγίες για τον προληπτικό έλεγχο και εμβολιασμό των μεταναστών

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων συνιστά να εξετάζονται για ορισμένες ασθένειες οι μεταναστευτικοί πληθυσμοί υψηλού κινδύνου.

Νέες ευρωπαϊκές οδηγίες για τον προληπτικό έλεγχο και εμβολιασμό των μεταναστών

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου (ECDC), οι μετανάστες γενικά δεν απειλούν την Δημόσια Υγεία της χώρας στην οποία εγκαθίστανται.

Ωστόσο, κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι σε μολυσματικές ασθένειες, λόγω των συνθηκών στις οποίες ζούσαν πριν μεταναστεύσουν αλλά και λόγω των συνθηκών που επικρατούν στους χώρους όπου μένουν ή φιλοξενούνται.

Έτσι, παρατηρούνται περιστατικά φυματίωσης ή ηπατίτιδας B και C σε ορισμένες υπο-ομάδες μεταναστών ή προσφύγων.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι επιστήμονες του ECDC υποστηρίζουν ότι είναι επιδημιολογικά αλλά και οικονομικά επωφελής η εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης στις ομάδες υψηλού κινδύνου των μεταναστευτικών πληθυσμών.

Συνιστώνται προληπτικές εξετάσεις για τις παραπάνω ασθένειες, όπως και για σχιστοσωμίαση και στρογγυλοειδίαση. Επίσης θεωρείται απαραίτητος ο εμβολιασμός των παιδιών και των ανεμβολίαστων ενηλίκων μεταναστών. Οι συστάσεις αφορούν τους λεγόμενους νέο-εισερχόμενους μετανάστες, εκείνους δηλαδή που πέρασαν τα ευρωπαϊκά σύνορα τα τελευταία 5 χρόνια.

Για το σκοπό αυτό εκδόθηκαν νέες οδηγίες προς τα κράτη – μέλη, οι οποίες εντάσσονται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο «Υγεία 2020», που έχει στόχο να εξαλείψει τις ανισότητες και να καθιερώσει πιο ανθρωπο-κεντρικά συστήματα Υγείας στην Ευρώπη.

Διαβάστε επισης:

Προσφυγικό: 5 Μύθοι & αλήθειες για τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας από τους Γιατρούς του Κόσμου

Τι απαντά το ΚΕΕΛΠΝΟ για τα κονδύλια του προσφυγικού

Η προσφυγική κρίση μέσα από τη δράση των Γιατρών χωρίς Σύνορα