ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Τι απαντά το ΚΕΕΛΠΝΟ για τα κονδύλια του προσφυγικού

Τι απαντά το ΚΕΕΛΠΝΟ για τα κονδύλια του προσφυγικού

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τη διετία 216 - 2018 υλοποιήθηκαν δύο προγράμματα, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού.

Με αφορμή τις ανακοινώσεις που εξέδωσε το Ποτάμι, σχετικά με «γκρίζα σημεία» στην αξιοποίηση των κονδυλίων, το ΚΕΕΛΠΝΟ, απαντά πως έλαβε ευρωπαϊκά κονδύλια για να ενισχύσει τις δομές Υγείας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και της υπόλοιπης χώρας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι υγειονομικές ανάγκες του προσφυγικού πληθυσμού.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το πρώτο πρόγραμμα είχε τίτλο «άμεση ενίσχυση της ανταπόκρισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας εξαιτίας της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου» και έλαβε χώρα από τον Ιανουάριο έως το Νοέμβριο του 2016. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο προϋπολογισμός του προγράμματος ήταν περίπου 3.2 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων δαπανήθηκαν τα 3,1. Το 69% των χρημάτων κάλυψε δαπάνες προσωπικού, το 25% δαπάνες για νοσηλεία και εξετάσεις των προσφύγων στα νοσοκομεία του Ανατολικού Αιγαίου, και το υπόλοιπο κάλυψε άλλα έξοδα. 

Το δεύτερο πρόγραμμα ήταν το περίφημο «PHILOS» (για το οποίο η αντιπολίτευση έχει διατυπώσει κριτική περί αδιαφάνειας) και αφορούσε - σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ - την ενίσχυση των δομών του ΕΣΥ (ΠΕΔΥ - Νοσοκομεία - ΕΚΑΒ) στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών, καθώς και την ενίσχυση του Συστήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο διάστημα Νοεμβρίου 2016 - Αυγούστου 2018. Ειχε προϋπολογισμό περί τα 24 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 92% αφορούσε σε δαπάνες προσωπικού. 

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε είναι αυτολεξεί η ίδια  με την απάντηση  που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε ερώτηση που είχε καταθέσει το Ποτάμι σχετικά με το πώς αξιοποιούνται τα κονδύλια για το προσφυγικό.

Σε κανένα από τα δύο κείμενα δεν αναλύονται οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν, ούτε παρέχονται λεπτομέρειες για το προσωπικό των δομών για το οποίο δαπανήθηκαν και τα περισσότερα χρήματα.

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΤΑΜΙ: Τα χρήματα που παίρνει το ΚΕΕΛΠΝΟ για το προσφυγικό φτάνουν τα hotspots;

BEST OF NETWORK

Παραμένει ο σχεδιασμός για σταδιακό άνοιγμα - Τα self test «ξεκλειδώνουν» το Πάσχα στο χωριό

Εστίαση: Πότε αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» μετά το Πάσχα

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: H επιδημία είναι ακόμη εδώ - Η προϋπόθεση για άνοιγμα της εστίασης

Φρεγάτες: «Αυτογκόλ» των Γάλλων – Η ενδιάμεση λύση «τορπιλίζει» την πρόταση για τις Belh@rra

Ο ΣΥΡΙΖΑ κορυφώνει το «φλερτ» προς τη μεσαία τάξη αναζητώντας «νέα κοινωνική συμμαχία»

Πάσχα: Αυτή είναι η πρόταση της Εκκλησίας για την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση

Μικρή η διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων στην ελληνική αγορά

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: «Τρέχουν» οι αιτήσεις - Ποιοι οι δικαιούχοι

Νέες κινήσεις στην ελληνοτουρκική «σκακιέρα»: Στην Αθήνα ο Λίβυος πρόεδρος

Πάσχα στο χωριό για τους εμβολιασμένους;

«Σόρυ, Τζέιμς, αλλά αν είσαι εσύ μια φορά π….να, εγώ είμαι δέκα»: Παππάς non stop στο Survivor (vid)

Τα «μυστικά» του Τιτανικού: Ο «Τιτάνας», η πυρκαγιά και οι τέσσερις Έλληνες