ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα 208 γονίδια που μας… βάφουν τα μαλλιά

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν 8 γονίδια που δίνουν στα μαλλιά το σπάνιο κόκκινο χρώμα και άλλα 200 που «αποφασίζουν» ποιος θα είναι ξανθός και ποιος καστανός!

Τα 208 γονίδια που μας… βάφουν τα μαλλιά

Η σχετική μελέτη – από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου – θεωρείται η μεγαλύτερη του είδους και ανατρέπει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τα κόκκινα μαλλιά αλλά και για το πώς καθορίζεται γενετικά το χρώμα των μαλλιών μας.

Έως τώρα, οι ειδικοί πίστευαν ότι τα κόκκινα μαλλιά κληρονομούνται και από τους δύο γονείς, και σχετίζονται με παραλλαγές ενός και μόνο γονιδίου, που ονομάζεται MC1R.

Ωστόσο, όσοι έχουν γονείς με διαφοροποιημένο MC1R δεν έχουν κατ’ ανάγκη κόκκινα μαλλιά.

Η επιστημονική ομάδα του Εδιμβούργου ανέλυσε το dna 350.000 ατόμων και έκανε συγκρίσεις ανάμεσα στους κοκκινομάλληδες και σε όσους είχαν ξανθά ή καστανά μαλλιά.

Έτσι, βρέθηκαν 8 μέχρι πρότινος άγνωστα γονίδια, που σχετίζονται με το συγκεκριμένο χρώμα. Μάλιστα, η νέα μελέτη διαπιστώνει ότι κάποια από τα γονίδια αυτά ουσιαστικά ελέγχουν τη λειτουργία του MC1R!

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ακόμη διαφοροποιήσεις σε σχεδόν 200 γονίδια, οι οποίες σχετίζονται με τα ξανθά και τα καστανά μαλλιά.
«Είμαστε σε θέση να πούμε πως πλέον έχουμε αποκαλύψει το μεγαλύτερο μέρος του γενετικού υλικού που σχετίζεται με τις διαφορές στο χρώμα των μαλλιών», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Albert Tenesa, από το πανεπιστημιακό ινστιτούτο Roslin.

Πηγή: BBC

Διαβάστε επίσης:

Ποιος είναι ο σπανιότερος συνδυασμός χρώματος μαλλιών και ματιών

Ξανθιές vs. μελαχρινές & κοκκινομάλλες: Ποιες είναι πιο έξυπνες τελικά;