ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξανθιές vs. μελαχρινές & κοκκινομάλλες: Ποιες είναι πιο έξυπνες τελικά;

Ξανθιές vs. μελαχρινές & κοκκινομάλλες: Ποιες είναι πιο έξυπνες τελικά;

Εδώ και χρόνια έχει επικρατήσει το στερεότυπο ότι οι γυναίκες με ξανθά μαλλιά δεν είναι ιδιαίτερα εύστροφες.

Πόση αλήθεια κρύβεται σε αυτή τη θεωρία; Είναι όντως οι μελαχρινές, οι καστανές και οι κοκκινομάλλες πιο έξυπνες από τις ξανθιές; Μια νέα επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο έρχεται να βάλει τα πράγματα στη... θέση τους!

Οι ερευνητές εξέτασαν το δείκτη ευφυΐας περισσότερων από 10.000 ατόμων, αναζητώντας συσχετίσεις ανάμεσα στο IQ και το χρώμα των μαλλιών.

bigstock natural tint color hair large 27260324

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ξανθιές όχι μόνο δεν είναι λιγότερο έξυπνες, αλλά μάλιστα ο δείκτης ευφυΐας τους είναι κατά μέσο όρο πιο υψηλός από όλων των υπόλοιπων γυναικών! Οι ξανθιές που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν κατά μέσο όρο IQ 103,2, ενώ οι γυναίκες με καστανά μαλλιά 102,7 και οι κοκκινομάλλες 101,2. Στην τελευταία θέση βρέθηκαν οι μελαχρινές, με το IQ τους να φτάνει κατά μέσο όρο τις 100,5 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκεκριμένα για τις ξανθιές παρατηρήθηκε ότι ήταν ελαφρώς πιο πιθανό να βρεθούν στην ανώτατη κατηγορία του δείκτη ευφυΐας, ενώ ταυτόχρονα είχαν ελαφρώς λιγότερες πιθανότητες να βρεθούν στην ίδια κατηγορία με τις μελαχρινές!

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της ομάδας, ο καθηγητής Jay Zagorsky από το πανεπιστήμιο του Οχάιο αναφέρει ότι το στερεότυπο της «χαζής ξανθιάς» μοιάζει άκακο, όμως δεν εξυπηρετεί κανένα ουσιαστικό σκοπό και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιδράσει αρνητικά. «Έρευνες δείχνουν ότι τα στερεότυπα συχνά επηρεάζουν τις πιθανότητες εύρεσης εργασίας, τις πιθανότητες για προαγωγή και άλλες κοινωνικές εμπειρίες. Η μελέτη αυτή παρέχει αδιάσειστα τεκμήρια ώστε να μην γίνονται διακρίσεις σε βάρος των γυναικών με ξανθά μαλλιά ως προς την ευφυΐα τους.»

Αν και η νέα μελέτη δίνει το πάτημα ώστε οι απανταχού ξανθιές να ξεφυσήξουν με ανακούφιση, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι διαφορές που παρατηρήθηκαν ανάμεσα στις διάφορες ομάδες γυναικών δεν ήταν στατιστικά σημαντικές. Σε κάθε περίπτωση, αρκεί που υποστηρίζεται και επιστημονικά πλέον ότι το ρατσιστικό στερεότυπο δεν ισχύει!

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε πως οι ξανθιές είναι πιο έξυπνες, μπορούμε όμως να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν είναι πιο χαζές», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Zagorsky!

bigstock Beauty Surprised fashion model 87149669

Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα για τους άντρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Economics Bulletin.

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από τη δημοσκόπηση NLSY79, στην οποία συμμετείχαν νέοι ηλικίας 14-21 ετών (στην πρώτη συνέντευξη). Ένα χρόνο μετά την πρώτη συνέντευξη, οι συμμετέχοντες έκαναν ένα τεστ δεξιοτήτων που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ για την ένταξη σε σώματα του στρατού και στο οποίο βασίζεται και το Πεντάγωνο για την επιλογή υποψηφίων, αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph. Το τεστ αξιολογεί κυρίως τις δεξιότητες στα Μαθηματικά και τη Γλώσσα.

Τα νέα αποτελέσματα ενισχύουν τα ευρήματα έρευνας που διεξήχθη προ διετίας και η οποία είχε καταδείξει ότι το χρώμα των μαλλιών είναι γνώρισμα πολύ επιφανειακό, καθώς εξαρτάται μόνο από ένα «γράμμα» του γενετικού κώδικα και δεν σχετίζεται με κανένα άλλο στοιχείο, συμπεριλαμβανομένης της ευφυΐας.

Δείτε κι αυτό:

Τι δείχνει το χρώμα των μαλλιών σας για την υγεία σας

BEST OF NETWORK

Κορονοϊός: Σε δύο ζώνες η Ελλάδα - Καταργούνται τα τέσσερα χρωματικά επίπεδα

Νέα μέτρα: Δίμηνη παράταση στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ

Κορονοϊός - Νέα μέτρα: Ποιες επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτές

Νέα μέτρα - Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Ποιοι δικαιούνται τα 534 ευρώ

Διάγγελμα Μητσοτάκη - Νέα μέτρα: Λουκέτο στην εστίαση – Δείτε σε ποιες περιοχές

Νέα μέτρα: Κλείνουν σινεμά, θέατρα και γυμναστήρια

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ισχύουν σε όλη τη χώρα

Netflix: Αυξάνεται η τιμή του - Τι θα ισχύσει στην Ελλάδα

Διάγγελμα Μητσοτάκη - Νέα μέτρα: Νωρίτερα η απαγόρευση κυκλοφορίας

Κορονοϊός: Τα 9 μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας

Σεισμός στη Σάμο: Ραγίζει καρδιές το μήνυμα του πατέρα για την Κλαίρη και τον Άρη

Ενδιάμεσες εκπτώσεις 2020: Πότε ξεκινούν - Κλειστά τα καταστήματα την Κυριακή