ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλείνουν 11 ξενώνες φιλοξενίας για ασυνόδευτα παιδιά

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «PRAKSIS» ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του νέου έτους θα κλείσει τους 11 ξενώνες που διατηρεί στη χώρα, λόγω διακοπής της χρηματοδότησης.

Κλείνουν 11 ξενώνες φιλοξενίας για ασυνόδευτα παιδιά

Όπως ανακοίνωσε η Οργάνωση, «τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι δημόσιοι φορείς που έχουν αναλέβει τη χρηματοδότηση των δομών, είναι ασυνεπείς στις εκταμιεύσεις ενώ δεν έχει ολοκληρωθει και η διαδικασία ένταξης στο Εθνικό Πρόγραμμα Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλων Πόρων».

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της PRAKSIS, μέχρι σήμερα δεν έχουν εκταμιευθεί οι αιτούμενες δόσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων, ούτε υπάρχει σχετική ενημέρωση από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Η οργάνωση υποστηρίζει οτι έχει επανειλλημένα επισημανθεί το πρόβλημα και έχει τονιστεί ότι οι καθυστερήσεις αυτές έχουν δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των έντεκα δομών φιλοξενίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση ούτε έχει δοθεί σαφής απάντηση.

«Αδυνατούμε πλέον να καλύψουμε τα λειτουργικά έξοδα των δομών φιλοξενίας και από 1/1/2019 θα αναστείλουμε τη λειτουργία τους», αναφέρουν από την PRAKSIS, υποστηρίζοντας ότι οι αρμόδιοι φορείς έχουν ενημερωθεί έγκαιρα και έχει ζητηθεί η ασφαλής μεταφορά όλων των παιδιών σε άλλους χώρους φιλοξενίας.

Οι 11 δομές που θα κλείσουν έχουν συνολικά 239 θέσεις φιλοξενίας και καλύπτουν το 20% του συνόλου των θέσεων που διαθέτει σήμερα η χώρα. Το ερώτημα λοιπόν είναι εάν και που υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για να φιλοξενηθούν τα παιδιά που θα πρέπει να αποχωρήσουν από τους ξενώνες της PRAKSIS.

ων δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων από 01/01/2019. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη ενημερώσει τους εργαζόμενους στις δομές μας που σήμερα είναι 176 άτομα, τους συνεργαζόμενους δημόσιους φορείς, καθώς και την επίσημη πολιτεία για την απόφασή μας. Παράλληλα, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί.

Πάνω από 3.700 τα ασυνόδευτα παιδιά στη χώρα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εως τις 30 Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί σε όλη τη χώρα 3.786 ασυνόδευτα παιδιά, κατά συντριπτική πλειονότητα αγόρια από 14 χρόνων και πάνω.

1213 παιδιά βρίσκονται σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας και άλλα 860 είναι προσωρινά φιλοξενούμενα. Ωστόσο, 2.038 βρίσκονται εκτός δομών, εκ των οποίων 657 σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, 72 σε προστατευτική φύλαξη και 158 περιμένουν να μεταφερθούν σε κάποια δομή προσωρινής ή μακρόχρονης φιλοξενίας.