ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεκάδες νέοι απόφοιτοι από το ΚΕΘΕΑ

91 άνθρωποι αποφοίτησαν από τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, φωνάζοντας «και η ζωή είναι εντάξει»!

Δεκάδες νέοι απόφοιτοι από το ΚΕΘΕΑ

Έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 3 χρόνια «καθαροί» από ουσίες και έχουν επανενταχθεί στην κοινωνία.

Στην τελετή της αποφοίτησής τους, οι άνθρωποι που νίκησαν την εξάρτηση από τα ναρκωτικά τόνισαν πως με την προσωπική τους διαδρομή καταρρίπτουν στερεότυπα και προκαταλήψεις και επιβεβαιώνουν την ανάγκη για πολιτικές και προγράμματα που στοχεύουν στην απεξάρτηση και την ένταξη.

Κεντρικό μήνυμα της τελετής ήταν η ανάγκη να διαφυλαχθεί το δικαίωμα όλων σε φροντίδα, θεραπεία και επανένταξη, η πίστη στον άνθρωπο και στις δυνάμεις που κρύβονται μέσα του, το όραμα μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.

Τα προγράματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων θεωρούνται πλέον διεθνές σημείο αναφοράς στο πεδίο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Μόλις τον περασμένο μήνα, 16 στελέχη από 8 χώρες της Δυτικής και Ανατολικής Ασίας βρέθηκανι στη Θεσσαλονίκη για να εκπαιδευτούν στη θεραπευτική προσέγγιση του ΚΕΘΕΑ, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα προγράμματα επιλέχτηκαν ως ένα μοντέλο ολιστικής θεραπείας, με έμφαση στην ψυχοκοινωνική, μη φαρμακολογική προσέγγιση και στη δυνατότητα ανταπόκρισης στην πολυπλοκότητα του στόχου της απεξάρτησης και επανένταξης.