ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ενδοοικογενειακή βία σε έξαρση την περιόδο των γιορτών

Επισημάνσεις της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Η ενδοοικογενειακή βία σε έξαρση την περιόδο των γιορτών

Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, πολλές γυναίκες βιώνουν συναισθήματα έντονου στρες και άγχους και φοβούνται ότι θα πέσουν ακόμη μία φορά θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

Οι ανησυχίες αυτές, όπως σημειώνουν τα μέλη της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, δεν είναι αβάσιμες, καθώς, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, κατά τη διάρκεια των εορτών αυξάνονται σημαντικά τα περιστατικά βίας.

Οι ιατροδικαστές κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου και εξηγούν για ποιο λόγο ο αριθμός των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία εμφανίζει αύξηση τις εορταστικές μέρες.

«Την περίοδο των Χριστουγέννων πολλοί δεν εργάζονται και παραμένουν για πολλές ώρες της ημέρας στο σπίτι. Η στενή επαφή για μεγάλο χρονικό διάστημα και για μέρες πυροδοτεί τους διαπληκτισμούς. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που σύντροφοι δεν επιθυμούν να βάλουν τέλος στους καυγάδες και φθάνουν στο σημείο να ασκήσουν εκτός από λεκτική και σωματική βία, ενώ εξίσου τραγικό είναι το γεγονός όταν τα ζευγάρια χάνουν την υπομονή τους και τσακώνονται μπροστά στα μάτια των παιδιών τους«, τονίζει ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, οι γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικές αυτές τις μέρες και σε περίπτωση που πέσουν θύμα κακοποίησης θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε μία ιατροδικαστική δομή. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: είτε με μήνυση στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα είτε σε ένα ιδιωτικό ιατροδικαστικό ιατρείο.

Στην περίπτωση που υποβληθεί μήνυση σε αστυνομικό τμήμα οι αστυνομικοί θα εκδώσουν εντολή ιατροδικαστικής εξέτασης και θα παραπέμψουν το θύμα στην πλησιέστερη δημόσια ιατροδικαστική δομή. Σε όλες τις δημόσιες ιατροδικαστικές δομές οι κλινικές ιατροδικαστικές εξετάσεις αλλά και όλες οι ιατροδικαστικές πράξεις είναι απολύτως δωρεάν. «Ελπίζουμε οι συμβουλές αυτές να είναι αχρείαστες τις ημέρες των εορτών και να μην καταγραφούν φέτος τα Χριστούγεννα περιστατικά βίας» καταλήγει ο κ. Λέων.

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: Το σπίτι είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για τις γυναίκες