ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμφύτευση αορτικής βαλβίδας με 3D εκτύπωση στο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης

Εμφύτευση αορτικής βαλβίδας με 3D εκτύπωση στο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης

Η πρώτη επέμβαση διακαθετηριακής εμφύτευσης αορτικής βαλβίδας με τη χρήση της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης και μοντελοποίησης, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Η τρισδιάστατη μοντελοποίηση ανθρώπινων οργάνων και συγκεκριμένα αορτικών βαλβίδων ξεκίνησε να εφαρμόζεται στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Η νέα τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε γυναίκα ασθενή με στένωση αορτικής βαλβίδας, η οποία υποβλήθηκε σε επέμβαση διακαθετηριακής εμφύτευσης αορτικής βαλβίδας (TAVI).

Οι εφαρμογές τρισδιάστατων εκτυπώσεων μπήκαν δυναμικά στις διακαθετηριακές επεμβάσεις σε καρδιοπαθείς στο Νοσοκομείο και οι ειδικοί θεωρούν ότι σύντομα θα επεκταθούν, προσφέροντας σημαντικά οφέλη και κυρίως μεγαλύτερη ασφάλεια στους ασθενείς. «Μέχρι τώρα, με την αξονική και τη μαγνητική τομογραφία μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα τρισδιάστατο μοντέλο της καρδιάς στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Πλέον, με τη χρήση του 3D εκτυπωτή έχουμε στη διάθεσή μας ένα πρόπλασμα, μπορούμε να μοντελοποιήσουμε τον κάθε ασθενή τρισδιάστατα και αυτό θα μας βοηθήσει στη διάρκεια της εμφύτευσης της αορτικής βαλβίδας», εξήγησε ο Αναπληρωτής Συντονιστής Διευθυντής της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής, Ιωάννης Στυλιάδης.

Ο επεμβατικός καρδιολόγος, Διευθυντής του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, Γιώργος Μπομπότης, ανέφερε ότι «η εφαρμογή της τρισδιάστατης μοντελοποίησης, δηλαδή της δημιουργίας ομοιωμάτων τμημάτων του σώματος, στα οποία θέλουμε να παρέμβουμε είτε εμείς οι επεμβατικοί καρδιολόγοι, είτε οι αγγειοχειρουργοί είτε άλλες ιατρικές ειδικότητες, έχει αποδειχθεί αξιόλογη, αποτελεσματική και χρήσιμη για τον ασθενή. Ο συγκεκριμένος σύγχρονος τρόπος θεραπευτικής παρέμβασης με τη χρήση 3D έχει χρησιμοποιηθεί σε παιδιά με καρδιοπάθειες. Είναι η πρώτη φορά που η τεχνική εφαρμόζεται πανελλαδικά και την εφαρμόσαμε με στόχο να είμαστε απολύτως ακριβείς στον σχεδιασμό, αποτελεσματικοί και ασφαλείς».

3D ΒΑΛΒΙΔΕΣ 1

Βασικό πλεονέκτημα της τεχνικής είναι ότι οι επεμβατικοί καρδιολόγοι, έχοντας στα χέρια τους το «ομοίωμα» του ανθρώπινου οργάνου του ασθενή, γνωρίζουν τις ακριβείς διαστάσεις της αορτής, της βαλβίδας και των παρακείμενων σχηματισμών και είναι σε θέση, πριν από τη διενέργεια της επέμβασης, να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανές επιπλοκές. «Η τρισδιάστατη μοντελοποίηση μας δίνει και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα την ένδειξη του ασβεστίου στο αορτικό τόξο, κάτι που δεν αντιλαμβανόμαστε μόνο με την αφή. Συμπερασματικά, έχουμε λιγότερες επιπλοκές, ολοκληρώνουμε πιο γρήγορα την εμφύτευση αορτικής βαλβίδας και μπορούμε να εκπαιδεύσουμε συναδέλφους επί χάρτου, χωρίς να κινδυνεύει ο ασθενής, διότι έχοντας το ομοίωμα του οργάνου στο οποίο θέλουμε να επέμβουμε, μπορούμε να επαναλάβουμε την επέμβαση εικονικά, εκτός οργανισμού, όσες φορές θέλουμε», πρόσθεσε ο κ. Μπομπότης.

BEST OF NETWORK

PlusQueen