ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πληρώθηκαν τα αναδρομικά στα μεγάλα νοσοκομεία

Οι γιατροί των μεγάλων νοσοκομείων εισέπραξαν. Οι υπόλοιποι θα πάρουν αναδρομικά στις 13 και 27 Ιανουαρίου. 

Πληρώθηκαν τα αναδρομικά στα μεγάλα νοσοκομεία

Σε κάποια νοσοκομεία, μάλιστα, όπως ο Ευαγγελισμός τα αναδρομικά είχαν κατατεθεί από την Παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ σε άλλα οι λογαριασμοί των δικαιούχων γιατρών πιστώθηκαν την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου.

Όπως περίμεναν οι γιατροί, τα ποσά ήταν «κουτσουρεμένα» κατά 40% (20% φόρος και άλλο τόσο για άλλες κρατήσεις). Έτσι, κάποιος που έχει βαθμό διευθυντή εισέπραξε περίπου 12.000 ευρώ καθαρά, ο επιμελητής Α' περίπου 7.000, ο επιμελητής Β' περίπου 5.000 και ο ειδικευόμενος περίπου 1.500 ευρώ.

Ορισμένοι γιατροί καταγγέλουν αδιαφορία από την πλευρά των διοικήσεων και των υπηρεσιών μισθοδοσίας σε κάποια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία πληρωμής των αναδρομικών. Ζητείται μάλιστα να παρέμβουν οι ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Καθυστέρηση, πιθανόν να υπάρχει στην πληρωμή των δικαιούχων γιατρών που υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας, καθώς στην περίπτωση αυτή εμπλέκονται πάνω από μια υπηρεσίες. Αυτό γιατί τα Κέντρα Υγείας υπάγονταν ως το 2014 σε νοσοκομεία, ενώ από το 2015 υπάγονται απευθείας στις υγειονομικές περιφέρειες.

Τα νοσοκομεία που πληρώνονται από την ΗΔΙΚΑ θα αναρτήσουν τα αναδρομικά στις 3 Ιανουαρίου 2019 ώστε να πιστωθούν στους λογαριασμούς των διακιούχων γιατρών στις 13 του ίδιου μήνα.

Θα υπάρξουν ωστόσο και νοσοκομεία που θα καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο και άρα οι γιατροί τους δεν θα δουν αναδρομικά πριν τις 27 Ιανουαρίου. Συνταξιούχοι γιατροί έχουν ήδη εισπράξει τα αναδρομικά που δικαιούνται.

Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί θα πάρουν αναδρομικά για τη διετία 13/11/2014 - 31/12/2016. Η μικτή δαπάνη είναι 189 εκατομμύρια και το συνολικό καθαρό ποσό είναι 114,3 εκατομμύρια ευρώ.

Οι γιατροί έχουν αποφασίσει να διεκδικήσουν δικαστικά όλα τα ποσά που έχουν χάσει για το διάστημα από 01/01/17 μέχρι σήμερα, καθώς και την αναπροσαρμογή των μισθών.