ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα τεχνική για την αντιμετώπιση της ακράτειας

Νευροεπιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια μικροσκοπική συσκευή που εμφυτεύεται στην ουροδόχο κύστη και καταστέλλει συχνοουρία και ακράτεια.

Νέα τεχνική για την αντιμετώπιση της ακράτειας

Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο Nature, το εμφύτευμα δοκιμάσθηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα και μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει τους ανθρώπους με ακράτεια ούρων και συχνοουρία, μειώνοντας την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή ή εμφυτεύματα ηλεκτρικής διέγερσης.

Η μαλακή και εύκαμπτη συσκευή εισάγεται χωρίς χειρουργική επέμβαση, μέσω καθετήρα. Τυλίγεται σαν ζώνη γύρω από την ουροδόχο κύστη και ανιχνεύει τυχόν υπερδιεγέρσεις. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί φως από μικροσκοπικά βιοδιασπώμενα LEDs και την τεχνική της οπτογενετικής για να καταστείλει την τάση για ούρηση. Για να αντιδράσει η κύστη στο φως, προηγουμένως έχουν εισαχθεί σε αυτήν - με τη βοήθεια ενός αβλαβούς ιού - ορισμένες πρωτεΐνες που προσαρτώνται στα νευρικά κύτταρα και τα κάνουν φωτοευαίσθητα.

Μέσω blue-tooth το εμφύτευμα στέλνει σήματα σε μια εξωτερική φορητή συσκευή, έτσι ώστε οι γιατροί να ξέρουν σε πραγματικό χρόνο - με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης - την κατάσταση της ουροδόχου κύστης. Όταν η κύστη αδειάζει πολύ συχνά, η εξωτερική συσκευή στέλνει ασύρματα την εντολή στο εμφύτευμα να ενεργοποιήσει την εκπομπή φωτός πάνω στους νευρώνες της κύστης, προκειμένου να καταστείλει την υπερδραστηριότητά της. Η συσκευή ενεργοποιείται μόνο όταν εντοπίζει πρόβλημα, ενώ η κύστη λειτουργεί φυσιολογικά, τα μικρο-LED είναι σβηστά.

Οι ερευνητές των ιατρικών σχολών των πανεπιστημίων Ουάσιγκτον-Σεντ Λούις, Ιλινόις και Northwestern-Σικάγο, δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η συσκευή, σε κάπως μεγαλύτερο μέγεθος από ό,τι για τους αρουραίους, θα έχει αποτέλεσμα και στους ανθρώπους.

Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη και η πιεστική ανάγκη για ούρηση αποτελούν συχνά και ενοχλητικά προβλήματα. Εδώ και περίπου 30 χρόνια, εκτός από φάρμακα, τα σοβαρά προβλήματα της ουροδόχου κύστης αντιμετωπίζονται με εμφυτεύσιμες συσκευές, οι οποίες διεγείρουν ηλεκτρικά το νεύρο που ελέγχει την κύστη. Τέτοια εμφυτεύματα βελτιώνουν τα συμπτώματα, αλλά επίσης μπορούν να έχουν παρενέργειες, καθώς είναι πιθανό να διαταράξουν τη λειτουργία των νεύρων σε γειτονικά όργανα.

Συμφωνα με όσα αναφέρονται στο Nature, η νέα συσκευή δεν συνοδεύεται από τέτοιες παρενέργειες.

Θα ακολουθήσουν πειράματα σε μεγαλύτερα ζώα, προτού γίνουν δοκιμές σε ανθρώπους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ίδια τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα μέρη του σώματος, π.χ. για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου ή για την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Συχνοουρία: Πώς ορίζεται και ποια είναι τα κύρια αίτιά της