ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Έλληνας γιατρός που πάτησε την κορυφή του Κιλιμάντζαρο

Πρωτοχρονιά στα 5.895 μέτρα έκανε ο Γιατρός χωρίς Σύνορα, Στέφανος Τσάλλας.

Ο Έλληνας γιατρός που πάτησε την κορυφή του Κιλιμάντζαρο

Ξεκίνησε την ανάβαση στις 26 Δεκεμβρίου 2018 και φτασε την Πρωτοχρονιά στην κορυφή του Κιλιμάντζαρο.

Ο Στέφανος χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου την αποστολή και την ανάβασή του. Ωστόσο, είχε βάλει στόχο να συγκεντρώσει από δωρεές 12.000 ευρώ (δύο ευρώ για κάθε μέτρο ανάβασης) τα οποία θα διατεθούν για τις δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Ήδη έχει συγκεντρώσει 69% του στόχου, από 274 δωρητές, και η καμπάνια «τρέχει» ως τις 10 Ιανουαρίου.

Ο Στέφανος Τσάλλας σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα και έκανε μεταπτυχιακό στην πλαστική χειρουργική στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Μετά από 4 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμούσα μια αλλαγή. Ανέκαθεν παρακολουθούσα τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και ήθελα να βρεθώ σε αποστολή μαζί τους, στην καρδιά μιας κρίσης, όπως εξελίσσεται, και να προσφέρω φροντίδα σε συνανθρώπους μας στις πιο δύσκολες στιγμές τους», δήλωσε λίγο πριν ξεκινήσει για το Κιλιμάντζαρο.

Η πρώτη του αποστολή ήταν για τέσσερις μήνες σε νησί του βορείου Αιγαίου. «Οι διηγήσεις που μου μετέφεραν οι ασθενείς μας είναι φρικτές: Φυλακές όπου οι νεκροί φυλάσσονται σε κελιά με τους ζωντανούς εν είδει ψυχολογικού πολέμου. Άνθρωποι τόσο απελπισμένοι, ώστε να μεταχειρίζονται τους νεκρούς σαν μαριονέτες, προκειμένου να ξεγελάσουν τους δεσμοφύλακές τους ώστε να εξασφαλίσουν μια ακόμα μερίδα φαγητό...», ανέφερε.

Μετά την εμπειρία αυτή, και διαπιστώνοντας την ανθρωπιστική τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο τα τελευταία 4 χρόνια, ο Στέφανος αποφάσισε την ανάβαση στο Κιλιμάντζαρο. «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για όλους μας, είναι πολύ εύκολο να ξεχάσεις πολύ βασικά πράγματα, όπως η ανθρωπιά και το αίσθημα βοήθειας προς τον συνάνθρωπό μας. Ακόμη και μία εντελώς παρανοϊκή και άγρια κατάσταση, εάν διαρκέσει αρκετά μπορεί να φαίνεται φυσιολογική και η αντίδραση μας σε αυτή να είναι μια μουδιασμένη αποδοχή. Όμως δεν είναι φυσιολογικό, δεν πρέπει να το συνηθίσουμε», είπε.

Πληροφορίες για τις δωρέες δίνονται στην ιστοσελίδα των Γιατρών χωρίς Σύνορα.