ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς ραδιοφάρμακο το PET του Παπαγεωργίου - αναβάλλονται δεκάδες εξετάσεις

Έχει διακοπεί η προμήθεια ραδιοφαρμάκου, στον αέρα δεκάδες ασθενείς, κατά πλειονότητα καρκινοπαθείς.

Χωρίς ραδιοφάρμακο το PET του Παπαγεωργίου - αναβάλλονται δεκάδες εξετάσεις

Μεγάλα προβλήματα έχει προκαλέσει η διακοπή παραδόσεων ραδιοφαρμάκου στη Μονάδα PET/CT στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης

Η προμήθεια του φαρμάκου γίνεται οδικώς, από το Λαύριο σε όλη τη χώρα. Όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο, «μια βλάβη στα μηχανήματα της προμηθεύτριας εταιρείας έχει οδηγήσει σε διακοπή της παραγωγής, με αποτέλεσμα από την Δευτέρα 7 Ιανουαρίου οι ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET/CT) να βρίσκονται στον αέρα».

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, «καθημερινά ακυρώνονται περίπου 14 προγραμματισμένα ραντεβού για τη συγκεκριμένη εξέταση. Ειδικά για τους ογκολογικούς ασθενείς, εν λόγω εξέταση είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς σταδιοποιεί τον καρκίνο, ανιχνεύει πρώιμες μεταστάσεις και είναι απαραίτητη για την άμεση έναρξη ή τη συνέχιση της θεραπείας τους».

«Η απάντηση που λάβαμε από την προμηθεύτρια είναι ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε, την Πέμπτη 10/1/2019 να έχει αποκατασταθεί η βλάβη και από την Παρασκευή 11/1/2019 να ξεκινήσουν κανονικά οι παραδόσεις του ραδιοφαρμάκου», τονίζει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Παπαγεωργίου Βασίλης Παπάς.

«Ασθενείς με λέμφωμα, με καρκίνο του πνεύμονα και άλλους καρκίνους, των οποίων η θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση εξαρτώνται από το αποτέλεσμα της εξέτασης, αναγκάζονται να περιμένουν. Εφόσον αποκατασταθεί η προμήθεια ραδιοφαρμάκου, πρέπει να επαναπρογραμματίσουμε τα ραντεβού, κάτι που είναι πολύ δύσκολο, γιατί η Μονάδα ήδη λειτουργεί οριακά», αναφέρει ο διευθυντής του Γ’ Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρική, καθηγητής Γεώργιος Άρσος.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει προτείνει εδώ και χρόνια την κατασκευή ειδικής μονάδας για επιτόπια παραγωγή του ραδιοφαρμάκου, ώστε να εξασφαλιστεί αυτονομία με μικρότερο κόστος. Μάλιστα, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει εντάξει στο πρόγραμμα δωρεών και την προμήθεια του μηχανήματος παραγωγής ραδιοφαρμάκου.

Η Μονάδα PET/CT συμπληρώνει τρία χρόνια λειτουργίας και το 2018 πραγματοποίησε 2.080 εξετάσεις.