ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατροί Λάρισας: Ανεφάρμοστος ο οικογενειακός γιατρός

Ένας ακόμη ιατρικός σύλλογος επισημαίνει τα προβλήματα του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Γιατροί Λάρισας: Ανεφάρμοστος ο οικογενειακός γιατρός

Το νέο σύστημα ουσιαστικά «πάγωσε» πριν καν εφαρμοστεί ενώ ο περίφημος θεσμός του οικογενειακού γιατρού, που θεωρητικά ισχύει εδώ και 10 μέρες, από υποχρεωτικός έχει γίνει ήδη προαιρετικός!

Η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας διαπιστώνει πως πρόκειται για ένα ανεφάρμοστο σύστημα. «Η ΠΦΥ λειτουργεί αποσπασματικά, έχει τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, υλικά και δομές, ενώ αρκετά τμήματα της έχουν αλλαχθεί ή καταργηθεί με νόμο, χωρίς μέχρι τώρα να αναλάβει κάποιος την ευθύνη να την επαναφέρει έστω στο προηγούμενο καθεστώς, με νομοθετική ρύθμιση, μέχρις ότου υπάρξει ένα αξιόπιστο και ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισής της», αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς της Λάρισας, «οι ασφαλισμένοι ανησυχούν, κυρίως όσοι δεν βρήκαν οικογενειακό γιατρό για να δηλώσουν, ενώ οι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων δεν γνωρίζουν κάτω από ποιο εργασιακό καθεστώς θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και πως θα αμείβονται».

Ο Σύλλογος κατηγορεί το υπουργείο Υγείας πως αντί να αναλάβει τις ευθύνες του και να διατυπώσει πειστικά επιχειρήματα για τη μεταρρύθμιση, «κάνει ελκυστικές προσφορές του τύπου ότι, οι εγγεγραμμένοι σε οικογενειακό γιατρό θα έχουν προτεραιότητα πρόσβασης στο σύστημα, ενώ οι άλλοι όχι»...

Και ζητά γενναία χρηματοδότηση, ελεύθερη επιλογή γιατρού, συμμετοχή όσων γιατρών επιθυμούν στο σύστημα, συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους τους γιατρούς, διαπραγμάτευση για την αμοιβή της ιατρικής επίσκεψης και πράξης.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλείονται από τον οικογενειακό παιδίατρο τα παιδιά 14 – 16 ετών