ΕΙΔΗΣΕΙΣ

14 Ιανουαρίου: Ημέρα μνήμης για τα πληρώματα του ΕΚΑΒ

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, θα τιμάται η μνήμη των νεκρών του ΕΚΑΒ.

14 Ιανουαρίου: Ημέρα μνήμης για τα πληρώματα του ΕΚΑΒ

Στις 14 Ιανουαρίου 2001, ημέρα Κυριακή και ώρα 18.00, σημαδεύτηκε για πάντα η ιστορία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας: Ελικόπτερο του ΕΚΑΒ συνετρίβη ανοιχτά του Σουνίου λόγω κακοκαιρίας. Είχε απογειωθεί απο την Πάτμο, μεταφέροντας ασθενή. Έχασαν τη ζωή τους και οι πέντε επιβαίνοντες - ο κυβερνήτης και συγκυβερνήτης, η γιατρός Σοφία Μπεφόν, ο νοσηλευτής Γιώργος Λεβεντζώνης και ο ασθενής.

Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου βρέθηκαν 5 μέρες μετά κοντά στη νησίδα Άγιος Γεώργιος, στα ανοιχτά του Σουνίου. Από τους πέντε, μόνο η σορός της γιατρού βρέθηκε 3 ολόκληρους μήνες μετά στο ακρωτήριο Γραμβούσα των Χανίων και αναγνωρίστηκε με την μέθοδο του DNA.

Στις 17 Ιουνίου 2002 και στις 11 Φεβρουαρίου 2003, συνετρίβησαν άλλα δυο ελικόπτερα και έχασαν συνολικά τη ζωή τους 8 άνθρωποι.

18 χρόνια μετά την πτώση του πρώτου ελικοπτέρου, καθιερώνεται η «Ημέρα Θυσίας του διασώστη», για τους γιατρούς και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ που έχασαν τη ζωή τους σε ώρα υπηρεσίας.

Ένας από αυτούς, σκοτώθηκε στην πρώτη του αεροδιακομιδή... Κάποιος άλλος ήταν πατέρας ενός μωρού μόλις 10 ημερών... Ένας τρίτος χάθηκε στη Συρία και τάφηκε με τιμές πολεμιστή... Ένας άλλος έγινε πατέρας λίγες μέρες αφότου έφυγε από τη ζωή.

Στην πρώτη επίσημη εκδήλωση μνήμης παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ξεναγήθηκε και στο συντοντικό κέντρο του 166, όπου «χτυπά» η καρδιά του ΕΚΑΒ.

4681743

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής του, Παύλος Πολάκης, μίλησαν για στήριξη του ΕΚΑΒ, με έμψυχο και άψυχο δυναμικό.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια 128 νέων ασθενοφόρων, μέρος των οποίων - όπως αναφέρθηκε - «για πρώτη φορά θα πληρωθεί με ίδιους πόρους». Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και δημιουργία δύο νέων βάσεων αεροδιακομιδών σε Κρήτη και Άκτιο και η μόνιμη λειτουργία της βάσης στη Χαλκιδική (σήμερα λειτουργεί μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο).