ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24ωρη απεργία την Πέμπτη στο δημόσιο - συμμετέχουν οι υγειονομικοί

Γιατροί και λοιπό προσωπικό συμμετέχουν στην απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, ενάντια σε εκπαιδευτικό νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει και θέματα του τομέα Υγείας.

24ωρη απεργία την Πέμπτη στο δημόσιο - συμμετέχουν οι υγειονομικοί

Τα συνδικαλιστικά σωματεία εναντιώνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που καθιερώνει νέο σύσημα διορισμών στην εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις για το θέμα αυτό, ενώ στις διαδηλώσεις τους υπήρξαν επεισόδια, συμπλοκές και τραυματισμοί.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και δύο τροπολογίες του υπουργείου Υγείας. Με τη μια παρατείνεται η θητεία περίπου 600 επικουρικών γιατρών οι οποίοι έχουν προσληφθεί μέσω ΈΣΠΑ ενώ καταργούνται και ορισμένες ποσοστώσεις που αφορούν τις προσλήψεις προσωπικού. Με τη δεύτερη τροπολογια, ορίζεται τρίμηνη παράταση των συμβάσεων με τις οποίες έχουν προσληφθεί οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα του ΚΕΕΛΠΝΟ για το προσφυγικό.

Στην αυριανή πανελλαδική κινητοποίηση συμμετέχει η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), υποστηρίζοντας πως τόσο στην Παιδεία όσο και στην Υγεία, οι ελλείψεις στελεχών είναι τεράστιες, οι προσλήψεις γίνονται με το «σταγονόμετρο», κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και ανακυκλώνεται η ανεργία.

Η Ομοσπονδία καλεί τα μέλη της στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια - 10.30 το πρωί της Πέμπτης 17 Ιανουαρίου - και στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις άλλες πόλεις.

Στην 24ωρη απεργια συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, (ΠΟΕΔΗΝ), με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου. Η Ομοσπονδία κατηγορεί την κυβέρνηση για «πολιτικά παιχνίδια σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων στην Υγεία και την Εκπαίδευση, οι οποίοι υπηρετούν το σύστημα υπό συνθήκες ομηρείας».