ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς η δουλειά μπορεί να σε «τρελάνει» (video)

Πώς η δουλειά μπορεί να σε «τρελάνει» (video)

Εκστρατεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την καταπολέμηση των ψυχικών διαταραχών που σχετίζονται με την εργασία.

Σε όλο τον κόσμο, πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη. Το εργασιακό περιβάλλον μπορεί να είναι μια από τις βασικές αιτίες αυτής της ψυχικής διαταραχής, η οποία θεωρείται πλέον βασικός παράγοντας αναπηρίας, ενώ κοστίζει στα συστήματα Υγείας ένα τρις δολάρια το χρόνο!

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στο χώρο εργασίας «καραδοκούν» πολλοί παράγοντες κινδύνου για ψυχική νόσο: Οι συνθήκες, η ανασφάλεια, ο βαθμός ανταγωνισμού, οι σχέσεις με τους συναδέλφους αλλά και η παρενόχληση και το εργασιακό bullying είναι οι κυριότεροι από τους παράγοντες αυτούς.

Την ίδια ώρα, το περιβάλλον εργασίας μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο χρόνιων (σωματικών) παθήσεων, μόνιμων αναπηριών και τελικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπολογίζει πως με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας μπορεί να προλάβει τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Ο Οργανισμός πραγματοποιεί εκστρατεία για την βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος σε όσο το δυνατό περισσότερους παραγωγικούς κλάδους. Για το σκοπό αυτό, έχει εκδώσει αναλυτικές οδηγίες προς τους εργοδότες και τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Διαβάστε επίσης:

Εργασιακό στρες: Το τεστ των 7 ερωτήσεων

Πολλή δουλειά και λίγος ύπνος βλάπτουν την υγεία των μεσηλίκων

BEST OF NETWORK