ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπορούν τα… κοτόπουλα να μας σώσουν από την επόμενη πανδημία γρίπης;

Βρετανοί ερευνητές επιχειρούν να δημιουργήσουν κοτόπουλα με απόλυτη ανοσία στη γρίπη.

Μπορούν τα… κοτόπουλα να μας σώσουν από την επόμενη πανδημία γρίπης;

Η σχετική έρευνα είναι σε εξέλιξη στο Imperial College of London, με τους επιστήμονες να εστιάζουν στη γενετική τροποποίηση του κοτόπουλου, ώστε να έχει πλήρη ανοσία στη γρίπη.

Η ιδέα βασίζεται στο γεγονός ότι πολλά στελέχη του ιού της γρίπης – ιδίως αυτά που κατά το παρελθόν έχουν προκαλέσει πανδημίες – μεταδίδονται από τα άγρια στα οικόσιτα πτηνά και κατ’ επέκταση στον άνθρωπο.

Το εγχείρημα, λοιπόν, έχει στόχο να «σπάσει» αυτή την αλυσίδα μετάδοσης της γρίπης, ώστε στο μέλλον η ανθρωπότητα να μην κινδυνεύει από πανδημίες γρίπης.

Η έρευνα παρουσιάστηκε και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να «απενεργοποιήσουν» τα γονίδια που χρειάζεται ο ιός για να επιβιώσει και να πολλαπλασιαστεί όταν εισέρχεται στον οργανισμό του κοτόπουλου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει στα κοτόπουλα συγκεκριμένα γονίδια τα οποία σχετίζονται με την παραγωγή των πρωτεϊνών που χρειάζεται ο ιός της γρίπης. Τα κύτταρα που δεν έχουν αυτό το γονίδιιο δεν μπορούν να «διαπεραστούν» από τον ιό.

Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα πιθανώς να είναι έτοιμα να εκκολαφθούν μέσα στο 2019.

Η πανδημία μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή

Οι επιδημιολόγοι είναι βέβαιοι ότι η Γη θα αντιμετωπίσει κι άλλη πανδημία γρίπης. Απλά, δεν ξέρουν πότε!

Επίσης δεν ξέρουν πόσο σοβαρή θα είναι η επόμενη πανδημία, η οποία βρίσκεται στο τοπ 10 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με τις μεγαλύτερες υγειονομικές απειλές.

Αυτή τη στιγμή, 153 εργαστήρια σε 114 χώρες του κόσμου, παρακολουθούν νυχθημερόν την εξέλιξη και δραστηριότητα της γρίπης, ελπίζοντας ότι θα «πιάσουν» έγκαιρα την επόμενη μετάλλαξη του ιού.

Διαβάστε επίσης:

Το πανδημικό στέλεχος του ιού της γρίπης κυρίαρχο στην Ευρώπη - ξεπέρασαν τις 18.000 τα κρούσματα