ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκτακτες συστάσεις για τις ευπαθείς ομάδες λόγω σκόνης στην ατμόσφαιρα

Υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων σκόνης ανιχνεύονται στην ατμόσφαιρα.

Έκτακτες συστάσεις για τις ευπαθείς ομάδες λόγω σκόνης στην ατμόσφαιρα

Όπως προκύπτει από το δίκτυο μετρήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και τις μετεωρολιγκές προνγώσεις, οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδιών θα κυμανθούν σήμερα, Παρασκευή, σε υψηλά επίπεδα - μέχρι και 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3) - κυρίως εξαιτίας της μεταφοράς σκόνης από την Αφρική.

Στο λεκανοπέδιο Αττικής, η βροχή «προσγειώνει» τη σκόνη στο έδαφος, όμως σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στα Χανιά της Κρήτης, το φαινόμενο είναι πιο έντονο.

Έτσι, το υπουργείο Υγείας επαναλαμβάνει τις συστάσεις που επιβάλλονται στις περιπτώσεις τέτοιων συγκεντρώσεων στην ατμόσφαιρα.

Για το γενικό πληθυσμό, συνίσταται να περιοριστούν οι δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο, ιδιαίτερα αν εμφανιστούν συμπτώματα όπως τσούξιμο στα μάτια, βήχας, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Ωστόσο, μεγαλύτερη προσοχή συνίσταται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες πιθανώς να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Στις ομάδες αυτές ανήκουν κυρίως παιδιά και ενήλικες με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπαθείς καθώς και οι ηλικιωμένοι.

Τα ευπαθή άτομα καλούνται να περιορίσουν τις εξωτερικές μετακινήσεις και την έντονη σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Οι πάσχοντες από άσθμα, εφόσον έχουν εντονότερα συμπτώματα, ίσως χρειαστεί να επικοινωνήσουν με το θεράποντα γιατρό τους για πιθανή τροποποίηση της δοσολογίας στη φαρμακευτική αγωγή.

Εκτός της αφρικανικής σκόνης, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων είναι υψηλότερες αυτή την εποχή, επειδή λειτουργούν τα τζάκια στα περισσότερα σπίτια. Ειδικά τις βραδινές ώρες, σε πολλές περιοχές είναι έντονη η μυρωδιά της κάπνας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων αλλά και για καρδιακά νοσήματα. Ιδιαίτερα τα λεγόμενα νανοσωματίδια (με διάμετρο από 2,5 μικρομέτρα και κάτω) διεισδύουν πιο εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση σε όλο το σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Διαβάστε επίσης:

Επτά εκατομμύρια ζωές ετησίως και πανω από 5 τρις δολάρια το κόστος κλιματικής αλλαγής