ΕΙΔΗΣΕΙΣ

330 μονάδες αίματος συγκεντρώθηκαν στην έκτακτη αιμοδοσία στο Σύνταγμα

Μεγάλες ελλείψεις παρατηρούνται αυτή την περίοδο.

330 μονάδες αίματος συγκεντρώθηκαν στην έκτακτη αιμοδοσία στο Σύνταγμα

Η ανεπάρκεια αίματος είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις μεταγγίσεις πολλών ασθενών με μεσογειακή αναιμία, κυρίως στο Λαϊκό νοσοκομείο.

Σύμφνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), στις 21 και 22 Ιανουαρίου, οπότε και διοργανώθηκε έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία συγκεντρώθηκαν πάνω από 330 μονάδες αίματος. Η ποσότητα θεωρείται επαρκής για να αποκατασταθούν η κανονικότητα στις μεταγγίσεις των ασθενών με μεσογειακή αναιμία.

Σύμφωνα με το ΕΚΕΑ, ήταν αυξημένη η προσέλευση νέων ανθρώπων που πήγαν με την παρέα τους να δώσουν αίμα στον ειδικό χώρο που είχε διαμορφωθεί στο μετρό του Συντάγματος, με προσωπικό από 10 νοσοκομεία της Αττικής.

ekea

Το ΕΚΕΑ σκοπεύει να συνεχίσει αυτές τις δράσεις, με το πρόγραμμα «4 Εποχές της Αιμοδοσίας» - 5-6 Μαΐου, 21-22 Ιουλίου και 20-21 Οκτωβρίου αναμένονται αντίστοιχες αιμοδοσίες στο Σύνταγμα.

Εννοείται οτι όλα τα νοσοκομεία δέχονται εθελοντές αιμοδότες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οι ετησίες ανάγκες της χώρας σε αίμα φτάνουν τις 650.000 μονάδες, εκ των οποίων οι περίπου 25.000 εισάγονται από την Ελβετία. Περίπου 150.000 μονάδες υπολογίζονται οι ανάγκες των ασθενών με μεσογειακή αναιμία.

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:

  • Να είσαι 18-65 ετών
  • Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία
  • Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
  • Να αναφέρεις τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνεις στο γιατρό της αιμοδοσίας
  • Εάν έχεις κάνει τατουάζ, να έχουν περάσει 4 μήνες