ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια Ελληνίδα στην Ισπανία περιμένει παιδί «τριών γονέων»

Η γυναίκα συνέλαβε με τη «μέθοδο των τριών γονέων».

Μια Ελληνίδα στην Ισπανία περιμένει παιδί «τριών γονέων»

Πρόκειται για μια 32χονη Ελληνίδα, που διανύει την 28η εβδομάδα κύησης, και όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Pais, συνέλαβε με εξωσωματική γονιμοποίηση και με ένωση γονιδιών από τρία πρόσωπα, τεχνική που ονομάζεται «μέθοδος τριών γονέων».

Ο γιατρός της κλινικής Embryotools στη Βαρκελώνη, Νούνο Κόστα-Μπόρχες τονίζει στην ισπανική εφημερίδα πως με την τεχνική αυτή το γενετικό υλικό από τον πυρήνα του ωαρίου μιας γυναίκας εμφυτεύεαι σε ωάριο από δότρια, το οποίο στη συνέχεια γονιμοποιείται και εμφυτεύεται στη μήτρα της μητέρας. Με τον τρόπον αυτό, το έμβρυο διαθέτει γενετικό υλικό από τρεις πηγές.

Η μέθοδος επιλέχθηκε για τη συγκεκριμένη γυναίκα η οποία είχε υποβληθεί σε δύο επεμβάσεις για ενδομητρίωση και είχε ήδη 4 αποτυχημένες προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ευρέως έχει χρησιμοποιηθεί στο Μεξικό και τη Βρετανία, και σε περιπτώσεις που πρέπει να αποτραπεί η γέννηση παισιών με μιτοχονδριακές αλλοιώσεις.

Σύμφωνα με την ισπανική κλινική, υπάρχουν άλλες 24 γυναίκες περιμένουν να υποβληθούν στην ίδια τεχνική και σε οκτώ περιπτώσεις ήδη υπάρχουν δημιουργηθέντα έμβρυα.

«Θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι. Δεν δύναται αυτή η τεχνική να ενταχθεί στην κανονική λειτουργία μίας οποιασδήποτε κλινικής τεχνητής γονιμοποίησης από τη μία ημέρα στην άλλη. Απαιτεί εξειδικευμένη τεχνολογία και ειδική κατάρτιση των ερευνητών με εκτεταμένη εμπειρία στον τομέα αυτό», τονίζει η Γκλόρια Καλδερόν, συνιδρύτρια και διευθύντρια της Embryotools.