ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θύμα της γρίπης και το 6χρονο κορίτσι από την Κρήτη

Πιθανώς να είχε προσβληθεί ταυτόχρονα και από σταφυλοκοκκική πνευμονία.

Θύμα της γρίπης και το 6χρονο κορίτσι από την Κρήτη

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η περίπτωση της 6χρονης - που κατέληξε μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο - προσμετράται στους θανάτους από επιπλοκές της γρίπης, εφόσον επιβεβαιωμένα είχε προσβληθεί από τον ιό.

Όπως εξήγησαν οι επιδημιολόγοι του Κέντρου, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου αναφέρεται πως τα εργαστηριακά ευρήματα των εξετάσεων του παιδιού περιλαμβάνουν ενδείξεις για σταφυλοκοκκική πνευμονία, η οποία πιθανώς συνυπήρχε με τη γρίπη.

Το κοριτσάκι παρουσίασε συμπτώματα μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο και η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία. Εξέπνευσε λίγες ώρες μετά τη μεταφορά του στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Οι αναλύσεις του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς απέκλεισαν την ύπαρξη μηνιγγίτιδας.

Μέχρι σήμερα, δύο παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από γρίπη. Το δεύτερο παιδί ήταν ένα βρέφος μερικών μηνών, το οποίο είχε σοβαρό υποκείμενο νόσημα.

Συχνές οι πνευμονίες, ταυτόχρονα με τη γρίπη

Οι επιδημιολόγοι ανέφεραν ότι η γρίπη από μόνη της μπορεί να έχει ως επιπλοκή την πνευμονία (ιογενής πνευμονία, ονομάζεται), ωστόσο συχνά σε ασθενείς με γρίπη εκδηλώνεται ταυτόχρονα και πνευμονία από βακτήρια, όπως ο πνευμονιόκοκκος ή ο σταφυλόκοκκος.

Τα παιδιά - βάσει του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών - εμβολιάζονται κατά του πνευμονιόκοκκου.