ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Πόλεμο γρίπης» κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στερεί από τα νοσοκομεία κονδύλια για το έλεγχο της γρίπης. Δεν είναι απαραίτητοι οι έλεγχοι σε όλα τα περιστατικά.

«Πόλεμο γρίπης» κήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ

Ευκαιρία για νέες καταγγελίες έχει βρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), λόγω της έξαρσης της εποχικής γρίπης.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, «το ΚΕΕΛΠΝΟ ζητά από τα νοσοκομεία να δηλώνουν καθημερινά των αριθμό των ασθενών με διαγνωσμένη γρίπη και τους θανάτους. Αλλά τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν στοιχεία πέραν των νοσηλευόμενων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, επειδή μόνο σε αυτούς γίνεται μοριακός έλεγχος για διάγνωση της γρίπης. Για τους υπόλοιπους, δεν υπάρχουν κονδύλια, αφού ο έλεγχος κοστίζει 40-60 ευρώ για κάθε ασθενή».

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ακόμη ότι «πολλοί ασθενείς παίρνουν αντιικά φάρμακα, χωρίς να έχουν εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γριπη», ενώ καταγγέλλει οτι σε πολλά νοσοκομεία το λεγόμενο rapid test για τη γρήγορη ανίχνευση του ιού «δεν γίνεται είτε γιατί δεν υπάρχει, είτε γιατί δεν θεωρείται αξιόπιστο».

Στον «πόλεμο της γρίπης», η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει και συγκεκριμένα νοσοκομεία (Αλεξάνδρα, Σισμανόγλειο και άλλα) τα οποία δεν πραγματοποιούν μοριακούς ελέγχους για τη γρίπη.

Δεν απαιτείται εργαστηριακή επιβεβαίωση για όλα τα περιστατικά

Οι επιστημονικές οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είναι ρητές και σαφείς: «Εργαστηριακή διάγνωση γρίπης δεν απαιτείται για την χορήγηση αντιιικής θεραπείας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της εποχικής γρίπης. Εργαστηριακή διάγνωση πρέπει να γίνεται στα σοβαρά κρούσματα γρίπης που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ή είναι σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής και το ΚΕΕΛΠΝΟ αναλαμβάνει την κάλυψη της δαπάνης του εργαστηριακού ελέγχου».