ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στους 56 οι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης

Συνεχίζεται η έξαρση, 226 τα βαριά περιστατικά.

Στους 56 οι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τις τελευταίες 3 εβδομάδες 39 άνδρες και 17 γυναίκες, από 0 έως 90 ετών, έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης.

Όλοι είχαν προσβληθεί από τον ιό γρίπης τύπου Α και η συντριπτική πλειονότητα από το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09. Πάνω από 85% ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά λιγότεροι από 15% είχαν εμβολιαστεί.

Το ίδιο διάστημα 219 ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας - τουλάχιστον 40 εξ' αυτών νοσηλεύονται ακόμη. Άλλοι 7 ασθενείς παρουσίασαν επιπλοκές και νοσηλεύθηκαν σε άλλα τμήματα των νοσοκομείων. Ανάμεσα στα σοβαρά κρούσματα είναι περίπου 12 παιδιά. Δύο από αυτά έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σχεδόν 76% αυτών των ασθενών ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά μόλις 13% είχαν εμβολιαστεί.

Την τελευταία εβδομάδα, οι επιδημιολόγοι παρατήρησαν ελαφρώς μειωμένη θνησιμότητα: καταγράφηκαν 17 νέοι θάνατοι, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν αναφερθεί 21.

Ωστόσο, η εποχική γρίπη ακολουθεί φέτος αυξητική πορεία, σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Όσο διαρκεί η έξαρση (τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαρτίου), τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα.

Οι ειδικοί εξηγούν πως αρκετοί άνθρωποι που «κολλούν» τη γρίπη δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ οι περισσότεροι αρρωσταίνουν ελαφρά και μένουν σπίτι ή συνεχίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Από αυτούς που αρρωσταίνουν, ένα μέρος αναζητά ιατρική βοήθεια, και ενδεχομένως εισάγεται στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Από σοβαρές επιπλοκές - όπως προκύπτει και από τα στοιχεία - κινδυνεύουν κυρίως όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού ρίσκου, λόγω συνοδών προβλημάτων υγείας.

γριπη

Ο εργαστηριακός έλεγχος για γρίπη δε γίνεται ως ρουτίνα στην κλινική πράξη, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Συνεπώς, τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης δεν αποτελούν παρά ένα μικρό μέρος του συνόλου της νοσηρότητας και θνησιμότητας που προκαλεί η γρίπη.

Διαβάστε επίσης:

1,5 εκατομμύρια Έλληνες μπορεί να κολλήσουν γρίπη μέχρι το τέλος Μαρτίου

Πως θα προφυλάξουμε τα παιδιά από τη γρίπη