ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Το Σωτηρία συρρικνώνεται επικίνδυνα», καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές

Μιλούν για μεγάλη μείωση κλινών και προσωπικού.

«Το Σωτηρία συρρικνώνεται επικίνδυνα», καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών, «μέχρι το 2013 το Νοσοκομείο διέθετε περίπου 450 κλίνες στις 12 Πνευμονολογικές Κλινικές. Σήμερα, τα κρεβάτια είναι 150 λιγότερα, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο με διάφορες συγχωνεύσεις χάθηκαν 70 κλίνες».

Όπως αναφέρουν οι γιατροί, οι πνευμονολογικές κλινικές από 12 έχουν μείνει 9, ενώ δεκάδες είναι οι κενές θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Ενδεικτικά αναφέρουν πως προβλέπονται 115 οργανικές θέσεις ειδικευόμενων γιατρών αλλά σήμερα υπηρετούν μόλις 35.

Οι ελλείψεις προσωπικού, ανάλογα με τον κλάδο και την ειδικότητα, φτάνουν ως το 40% των προβλεπόμενων θέσεων.

Στις εφημερίες, πολλά τμήματα γεμίζουν με ράντζα, αφού οι ανεπτυγμένες κλίνες δεν επαρκούν για να καλύψουν την αυξημένη προσέλευση ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, οπότε και αυξάνονται τα περιστατικά αναπνευστικών λοιμώξεων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες και να περιοριστούν τα ράντζα, χρησιμοποιούνται και θάλαμοι που συνήθως είναι«ανενεργοί».

Οι συνδικαλιστές, πάντως, εκφράζουν ανησυχίες πως η «συρρίκνωση» του νοσοκομείου θα συνεχιστεί εάν δεν υπάρξει άμεση ενίσχυση σε χρηματοδότηση και προσωπικό.