ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γρίπη ή κοινό κρυολόγημα; Το σύμπτωμα που μας μπερδεύει

Νέα μελέτη διαπιστώνει πως οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να μπερδεύουν τη γρίπη με το κοινό κρυολόγημα και το αντίστροφο!

Γρίπη ή κοινό κρυολόγημα; Το σύμπτωμα που μας μπερδεύει

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή MedUni της Βιέννης, με επικεφαλής την δρα Κάθριν Χόφμαν και δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMC Infectious Diseases.

Διερευνήθηκαν με δειγματοληπτική έρευνα οι απόψεις των ανθρώπων σε τρεις χώρες (Αυστρία, Βέλγιο και Κροατία).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως κατά πλειονότητα το κοινό κρυολόγημα θεωρείται «αθώο» και ήπιο, ενώ η εποχική γρίπη για πολλούς είναι «επικίνδυνη» και δυνητικά «θανατηφόρα». Ωστόσο, παρατηρούνται σημαντικές δυσκολίες στο διαχωρισμό των δύο λοιμώξεων.

Ο πυρετός φαίνεται να είναι το κύριο σύμπτωμα που προκαλεί σύγχυση μεταξύ των δύο ιώσεων: Πολλοί πιστεύουν πως αν ανεβάσουν πυρετό έχουν γρίπη, ενώ ο πυρετός μπορεί να εμφανιστεί ως σύμπτωμα και στο κοινό κρυολόγημα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν μάλιστα πως «συχνά όσοι έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο και εμφανίσουν πυρετό και συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, τείνουν να νομίζουν ότι το εμβόλιο δεν έχει «πιάσει». Στην πραγματικότητα, αυτό που έχουν είναι κοινό κρυολόγημα, το οποίο δεν καλύπτεται από το αντιγριπικό εμβόλιο.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, «η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα είναι δύο τελείως διαφορετικές ιώσεις». Η γρίπη προκαλείται από συγκεκριμένους ιούς και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ενώ το κρυολόγημα προκαλείται από περισσότερους από 100 διαφορετικούς και πιο αβλαβείς ιούς (ρινοϊούς, αδενοϊούς κ.α.).

«Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη άποψη, το κοινό κρυολόγημα ποτέ δεν μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματική γρίπη. Το κοινό κρυολόγημα είναι μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, που θεωρείται παγκοσμίως η συχνότερη αιτία αρρώστιας. Σπάνια συμβαίνει δευτερογενής βακτηριακή λοίμωξη μετά από κρυολόγημα, περίπου στο 8% των ασθενών, ενώ στη γρίπη τέτοιες βακτηριακές λοιμώξεις είναι συχνότερες και μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές πνευμονία, μυοκαρδίτιδα, επιδείνωση χρόνιων παθήσεων και άλλες επιπλοκές», δήλωσε η Χόφμαν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμη και ο όρος «κρυολόγημα» δεν είναι ακριβής, αφού μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι σχετίζεται με το κρύο. Όμως κοινό κρυολόγημα δεν προκαλεί ο κρύος καιρός αλλά οι υπεύθυνοι ιοί.

Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι σε όλο τον κόσμο τρία έως πέντε εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν σοβαρά από γρίπη και από αυτούς 250.000 έως 500.000 πεθαίνουν.

Πώς μπορώ να ξεχωρίσω αν έχω γρίπη ή κοινό κρυολόγημα;

Πολλές φορές ένα σοβαρό κρυολόγημα και μια μέτριας βαρύτητας γρίπη μπορεί να εμφανίσουν την ίδια περίπου κλινική εικόνα. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι «κλασικές» διαφορές μεταξύ του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης.


table


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΕΕΛΠΝΟΔιαβάστε επίσης:

6 εικονογραφημένοι «μύθοι» για τη γρίπη, που πρέπει να πιστέψεις!

Κρυολόγημα / γρίπη: Τα συμπτώματα που επιβάλλουν την παραμονή στο σπίτι

3 διαφορές και 2 ομοιότητες της φετινής από την περυσινή γρίπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ