ΥΓΕΙΑ

Κρυολόγημα / γρίπη: Τα συμπτώματα που επιβάλλουν την παραμονή στο σπίτι

Ακόμη και αν πιστεύετε ότι μπορείτε να πάτε στη δουλειά όταν έχετε κρυολόγημα ή γρίπη, πρέπει να σκέφτεστε και τους άλλους, τονίζουν οι λοιμωξιολόγοι.

Κρυολόγημα / γρίπη: Τα συμπτώματα που επιβάλλουν την παραμονή στο σπίτι

«Βλέπω πολλούς ασθενείς, που λόγω επαγγελματικού στρες αντιμετωπίζουν το δίλημμα αν πρέπει να μείνουν στο σπίτι ή να πάνε στη δουλειά τους όταν είναι άρρωστοι» αναφέρει η Δρ Robin Wigmore, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας και ειδικός στα λοιμώδη νοσήματα στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess, στη Βοστώνη.

«Όμως οι ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη, είναι μεταδοτικές. Είναι σημαντικό να σκέφτεστε και την υγεία των συναδέλφων σας», αναφέρει η Wigmore σε ανακοίνωση του Ιατρικού Κέντρου.

Για να πάρετε τη σωστή απόφαση, σκεφτείτε πόσο καιρό αισθάνεστε άρρωστοι.

«Είστε περισσότερο μεταδοτικοί κατά τις πρώτες 48 ώρες μιας ιογενούς ασθένειας», εξηγεί και προσθέτει: «Αυτό ισχύει κάποιες φορές ακόμη και πριν αρχίσετε να αισθάνεστε τα συμπτώματα».

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μείνετε στο σπίτι από τη στιγμή που θα αρχίσουν να εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα. Έτσι θα αποφευχθεί η μετάδοση της ασθένειας και θα μπορέσετε να ξεκουραστείτε, να μείνετε ενυδατωμένοι και γενικά να φροντίσετε τον εαυτό σας.

kruologima 5

Αναρωτηθείτε αν τα συμπτώματά σας είναι μεταδοτικά. Οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν μέσω του αέρα με τον βήχα και το φτάρνισμα, ενώ κάποια μικρόβια του κρυολογήματος και της γρίπης επιβιώνουν σε επιφάνειες όπως οι πάγκοι, τα πόμολα και οι τηλεφωνικές συσκευές μέχρι και 24 ώρες.

Ένας γενικός κανόνας είναι ότι αν έχετε υγρό βήχα, ρινική καταρροή πυρετό ή πόνο, πρέπει να μείνετε στο σπίτι, συμβουλεύει η Wigmore.

Εάν έχετε καταρροή χωρίς πόνους ή πυρετό, ίσως πάσχετε από αλλεργίες. Ο ξηρός βήχας ή το γαργάλημα στο λαιμό μπορεί επίσης να οφείλεται σε αλλεργίες ή κάποιο ερεθισμό. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να πάτε για δουλειά.

«Αν η ρινική συμφόρηση συνοδεύεται όμως από παχιά κίτρινη ή πράσινη βλέννα, είναι ένδειξη ότι το σώμα σας αντιμετωπίζει κάποια ασθένεια» αναφέρει η Wigmore. «Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να μείνετε σπίτι».

Εάν πονάει ο λαιμός σας και το σώμα σας, έχετε πονοκέφαλο και βλέπετε άσπρα σημάδια στις αμυγδαλές σας, πρέπει να μείνετε σπίτι, καθώς μάλλον πρόκειται για στρεπτοκοκκική λοίμωξη.

Εάν έχετε πυρετό πάνω από 38, πρόκειται για σύμπτωμα μόλυνσης, ίσως και γρίπης. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να σας δει γιατρός και να μείνετε σπίτι.

Ιδανικά πρέπει να είστε τουλάχιστον ένα 24ωρο απύρετοι πριν επιστρέψετε στην εργασία σας.

Η ρινική συμφόρηση σε συνδυασμό με πόνο στους παραρρίνιους κόλπους ή το πρόσωπο, υποδηλώνει ιγμορίτιδα, η οποία μπορεί να οφείλεται είτε σε ιούς είτε σε βακτήρια. Οι ιογενείς ρινικές λοιμώξεις είναι συχνά μεταδοτικές και είναι προτιμότερο να μείνετε σπίτι.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Ιγμορίτιδα: Πώς θα την ξεχωρίσετε από το κρυολόγημα

5 παραμύθια που συνεχίζουμε να πιστεύουμε για τις ιώσεις, εικονογραφημένα!

Τα επτά... SOS του αντιγριπικού εμβολιασμού