ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παραμένει σε συναγερμό η Ευρώπη για τα κρούσματα σαλμονέλας σε βρέφη

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν αναφερθεί στη Γαλλία, αλλά κάποια έχουν προκύψει και σε άλλες χώρες.

Παραμένει σε συναγερμό η Ευρώπη για τα κρούσματα σαλμονέλας σε βρέφη

Όπως ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), μέχρι και τον περασμένο μήνα, η Γαλλία μετρούσε 12 επιβεβαιωμένα και 14 ύποπτα κρούσματα σαλμονέλωσης σε βρέφη από 2 έως 19 μηνών. Όλα τρέφονταν με συγκρεκιμένο βρεφικό γάλα της εταιρείας Lactalis η οποία από το 2017 βρίσκεται στο επίκεντρο σκανδάλου με επιμολυσμένο γάλα βρεφικής ηλικίας. Η τελευταια μαζική ανάκληση έγινε πριν περίπου 20 ημέρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ECDC, το πρόβλημα δεν αφορά πλέον μόνο τη Γαλλία, αφού ήδη το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο έχουν αναφέρει περιστατικά σαλμονέλας σε βρέφη που επίσης τρέφονταν με το «ύποπτο» γάλα.

Πέντε κρούσματα είναι υπό διερεύνηση στην Τσεχία, δύο στη Γερμανία και από ένα σε Ολλανδία και Ελβετία. Οι κατά τόπους αρμόδιες αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να αποκλείσουν τα περιστατικά αυτά με την κατανάλωση του συγκεκριμένου γάλακτος.

Με αυτά τα δεδομένα, το ECDC δεν μπορεί ακόμη να σημάνει λήξη του συναγερμού, αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η επιδημιολογική έρευνα.

Όλα τα περιστατικά οφείλονται στον τύπο Poona του βακτηρίου της σαλμονέλας. Η Salmonella Poona είναι η 36η συχνότερα εμφανιζόμενη αιτία λοίμωξης στο ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης. Τέθηκε υπό παρακολούθηση το 2013, όταν 23 χώρες ανέφεραν περίπου 200 περιστατικά σε ετήσια βάση.