ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το πιο μικρό μωρό του κόσμου γεννήθηκε στην Ιαπωνία

Κατά τη γέννησή του, χωρούσε στην παλάμη του γιατρού...

Το πιο μικρό μωρό του κόσμου γεννήθηκε στην Ιαπωνία

Η πανεπιστημιακή κλινική Keio στο Τόκιο ανακοίνωσε ότι τους τελευταίους 5 μήνες νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών, ένα αγοράκι που γεννήθηκε στην 22η εβδομάδα με βάρος μόλις 268 γραμμάρια!

Όλα τα προγνωστικά ήταν εναντίον του, αφού οι γιατροί διαπίστωσαν ότι δεν αναπτυσσόταν κανονικά και είχαν προετοιμάσει τους γονείς για το χειρότερο ενδεχόμενο.

Ωστόσο, το μωρό εισήχθη στη μονάδα ενταντικής θεραπείας νεογνών, όπου σταδιακά αποκαταστάθηκαν τα αναπνευστικά προβλήματα και η σίτισή του. Ύστερα από 5 μήνες νοσηλείας, το αγοράκι έφτασε τα 3,2 κιλά και οι γιατροί αποφάσισαν να το στείλουν σπίτι. Μάλιστα, το εξιτήριο δόθηκε δύο μήνες νωρίτερα απ' ότι αρχικά εκτιμούσαν οι νεογνολόγοι.

Μέχρι σήμερα, κανένα άλλο βρέφος με τόσο μικρό βάρος γέννησης δεν έχει καταφέρει να βγει απο το νοσοκομείο χωρίς προβλήματα υγείας.

Το «ρεκόρ» κατείχε μέχρι σήμερα ένα αγοράκι που γεννήθηκε το 2009 στη Γερμανία και ζύγιζε 274 γραμμάρι. Το μικρότερο κορίτσι γεννήθηκε επίσης στη Γερμανία, το 2015, και ζύγιζε 252 γραμμάρια.

Παγκόσμίως, τα διαθέσιμα στοιχεία αναφέρουν 23 βρέφη που έχουν επιζήσει με βάρος γέννησης μικρότερο από 300 γραμμάρια. Το «Μητρώο των Μικρότερων Βρεφών», που διατηρείται στο Πανεπιστήμιο της Άϊοβα έχει ως παλιότερη καταχώρηση ένα κορίτσι που γεννήθηκε το 1936 στο Σικάγο, με βάρος γέννησης 373 γραμμάρια.

Πρόωρα βρέφη που γεννιούνται με βάρος μικρότερο του ενός κιλού συνήθως κινδυνεύουν από βαριές λοιμώξεις, καρδιακή ανεπάρκεια και αναπνευστικά προβλήματα.

Η Ιαπωνία θεωρείται μια απο τις πιο προηγμένες χώρες στη νεογνική φροντίδα και την περίθαλψη των πρόωρων βρεφών, με ποσοστό επιβίωσης σχεδόν 90%.

(Japan Times)

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα σωθούν 2,9 εκατομμύρια μωρά ως το 2030

Αλλάζει το όριο βιωσιμότητας για τα πρόωρα νεογνά - προβληματισμένοι οι επιστήμονες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ