ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα καυαέρια των αυτοκινήτων σκοτώνουν 385.000 άτομα το χρόνο

Περίπου 385.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πεθαίνουν προώρα εξαιτίας των καυσαερίων που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα, όπως διαπίστωσε μια αμερικανική μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Τα καυαέρια των αυτοκινήτων σκοτώνουν 385.000 άτομα το χρόνο

Η μελέτη μάλιστα διαπιστώνει πως τα πετρελαιοκίνητα οχήματα ευθύνονται για το 47% των θανατηφόρων εκπομπών, ενώ το ποσοστό αυτό φθάνει στο 66% στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ινδία όπου τα πετρελαιοκίνητα οχήματα είναι περισσότερα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Παγκόσμιου Συμβουλίου για τις Καθαρές Μεταφορές (ICCT), αυτό που πριν από μερικά χρόνια αποκάλυψε το σκάνδαλο με τις παραποιημένες ενδείξεις καυσαερίων σε πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις εκπομπές ρύπων από αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία αλλά και από βιομηχανικά οχήματα και μηχανές, διερευνώντας τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία.

Διαπίστωσαν ότι ο παγκόσμιος τομέας μεταφορών είναι υπεύθυνος για το 11% των πρόωρων θανάτων ετησίως. Το ποσοστό μεταφράζεται σε 3,4 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους, εξαιτίας της έκθεσης σε μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια και τροποσφαιρικό όζον.

Μόνο στην Κίνα περίπου 114.000 χάνουν της ζωή τους από τη ρύπανση που προκαλούν οι εξατμίσεις των οχημάτων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 22.000 θάνατοι φέρεται ότι συνδέονται με τη ρύπανση από τις εξατμίσεις, εκ των οποίων το 43% ήταν από πετρελαιοκίνητα οχήματα.

Η Ινδία καταγράφει 74.000 πρόωρους θανάτους, η Γερμανία 13.000 στη Γερμανία, η Ιταλία 7.800 και η Γαλλία 6.400.

Το Μιλάνο, το Τορίνο, η Στουτγάρδη, το Κίεβο, η Κολωνία, το Βερολίνο και το Λονδίνο συγκαταλέγονται στις πόλεις με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων οφειλόμενα στη ρύπανση αυτού του τύπου, όπως υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης, οι οποίοι προειδοποιούν ότι οι εκτιμήσεις τους είναι «συντηρητικές», καθώς η μελέτη τους δεν λαμβάνει υπόψη όλους τους τύπους των βλαβερών εκπομπών ρύπων ή των συνδεόμενων με τη ρύπανση ασθενειών.

«Η μεγάλη επιβάρυνση για τη δημόσια υγεία, υπογραμμίζει την ανάγκη για τη θέσπιση κανόνων παγκοσμίου επιπέδου», δήλωσε ο Τζόσουα Μίλερ, στέλεχος του ICCT.

Διαβάστε επίσης:

Επτά εκατομμύρια ζωές ετησίως και πανω από 5 τρις δολάρια το κόστος κλιματικής αλλαγής

Πάνω από 8.000 τα θύματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα ετησίως