ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χαμόγελο του Παιδιού: 1 στα 30 παιδιά στην Ελλάδα βιώνει βιασμό ή απόπειρα βιασμού

Την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, λόγω της δραματικής αύξησης των περιστατικών, ανέδειξε σε διεθνές συνέδριο «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Χαμόγελο του Παιδιού: 1 στα 30 παιδιά στην Ελλάδα βιώνει βιασμό ή απόπειρα βιασμού

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών:

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα 1 στα 6 παιδιά κατά τη διάρκεια της ζωής του θα υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας, 1 στα 13 παιδιά θα υποστεί και σωματική επαφή από τους δράστες, ενώ 1 στα 30 παιδιά θα βιώσει την εμπειρία βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

Σε διεθνές επίπεδο - σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - 1 στους 4 ενήλικες έχουν κακοποιηθεί ως παιδιά, ενώ σε ποσοστό 80% η σεξουαλική κακοποίηση προέρχεται από άτομα του οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος, «υπεράνω κάθε υποψίας».

Τα ανατριχιαστικά στοιχεία παρουσιάστηκαν σε διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με τη συμμετοχή 700 επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κακοποίηση που δεν καταγγέλλεται

Όπως τονίστηκε στο συνέδριο, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, τα καταγγελλόμενα περιστατικά δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 1 τοις χιλίοις αυτών που πραγματικά συμβαίνουν!

Το 2018, από τις 729 κλήσεις που έλαβε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS μόνο 4 αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση!

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το φαινόμενο της σωματικής κακοποίησης παιδιών και οι διαστάσεις που έχει λάβει καθιστούν πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη σχεδιασμού εθνικών προγραμμάτων, ειδικών δράσεων, καθώς και λειτουργίας εξειδικευμένων μονάδων. «Σε αυτόν τον κόσμο», ανέφερε, «είναι υποχρέωση όλων μας να αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες, ο κάθε φορέας στο πεδίο αρμοδιότητάς του, αλλά και οι πολίτες μεμονωμένα, για ένα ασφαλέστερο αύριο για όλα τα παιδιά».

Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου», Κώστας Γιαννόπουλος, ανακοίνωσε ότι τα βασικά συμπεράσματα του Συνεδρίου θα αποτελέσουν τη Διακήρυξη της Αθήνας, για την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων σε διεθνές επίπεδο και την ολιστική υποστήριξη και προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και βία. Το κείμενο της Διακήρυξης της Αθήνας θα ανακοινωθεί σύντομα από «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Διαβάστε επίσης:

Ιατροδικαστές: Ένα στα πέντε Ελληνόπουλα υφίσταται κακοποίηση

Ανατριχιαστικά τα στοιχεία του «Χαμόγελου του Παιδιού» για την παιδική κακοποίηση και παραμέληση