ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προβληματισμός στις ΗΠΑ για έρευνα που μπορεί να προκαλέσει πανδημία γρίπης

Η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε την επανέναρξη έρευνας, η οποία είχε «παγώσει» πριν από 4 χρόνια για λόγους ασφαλείας.

Προβληματισμός στις ΗΠΑ για έρευνα που μπορεί να προκαλέσει πανδημία γρίπης

Η σχετική έγκριση δόθηκε σε δύο εργαστήρια στο Wisconsin και στην Ολλανδία, ενώ όπως γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης, οι αρμόδιοι δεν δικαιολόγησαν την απόφασή τους.

Ήδη, μέλη της αμερικανικής επιστημονικής κοινότητας εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις, τονίζοντας ότι η εν λόγω έρευνα μπορεί να προκαλέσει μετάλλαξη του ιού και ξέσπασμα πανδημίας, σε περίπτωση «διαρροής» από το εργαστήριο, είτε εξαιτίας κάποιου ατυχήματος είτε ακόμη και λόγω τρομοκρατικής επίθεσης.

Μάλιστα, δύο επιστήμονες, από τις σχολές Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και του Johns Hopkins έγραψαν σχετικό άρθρο στη Washington Post, με τίτλο: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρηματοδοτούν επικίνδυνα πειράματα και δεν θέλουν να ξέρετε τίποτα γι’ αυτό»!

Οι ίδιοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ατυχήματα συμβαίνουν στα εργαστήρια και αυτό είναι κάτι που τα μέτρα βιο-ασφάλειας δεν μπορούν να αποτρέψουν πλήρως.

Αναφέρουν ακόμη πως το θέμα δεν αφορά μόνο τους Αμερικανούς, αφού ένα πιθανό ξέσπασμα πανδημίας θα επηρεάσει όλο τον κόσμο.

Διεθνείς αντιδράσεις είχαν προκληθεί το 2011, όταν δύο ερευνητικά εργαστήρια είχαν ανακοινώσει ότι τροποποίησαν ένα στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών, με τέτοιο τρόπο που είχε γίνει πιο μεταδοτικό σε ορισμένα ζώα. Πρόκειται για το στέλεχος H5N1, το οποίο σπάνια μεταδίδεται στον άνθρωπο αλλά είναι θανατηφόρο.

Οι ιοί της γρίπης από μόνοι τους υφίστανται συχνές μεταλλάξεις, γι’ αυτό και η επιστημονική κοινότητα δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε θα ξεσπάσει μια νέα πανδημία και πόσο σοβαρή θα είναι αυτή.

Οι μεταλλαγές του ιού και ο λόγος για τον οποίο κάθε χρόνο παράγεται διαφορετικό αντιγριπικό εμβόλιο, όπως και ο λόγος για τον οποίο η ανοσία των ανθρώπων που εμβολιάζονται δεν διαρκεί πάνω από ένα χρόνο.

Ο αντίλογος υποστηρίζει ότι έρευνα όπως η παραπάνω είναι απαραίτητη για την καλύτερη κατανόηση της συμπεριφοράς του ιού και την μελλοντική ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών εμβολίων και φαρμάκων.

Οι επιστήμονες που εργάζονται σε αυτό το πεδίο, δουλεύουν σε ερμητικά κλειστούς χώρους, ντυμένοι με ειδικές προστατευτικές στολές οι οποίες έχουν ατομική παροχή οξυγόνου, μέσω της οποίας ο αέρας «απολυμαίνεται» πριν τον αναπνεύσουν! Και όταν σχολάσουν, πριν βγουν στον έξω κόσμο, κάνουν ντους με ειδικό απολυμαντικό!

Οι υπηρεσίες πυρόσβεσης έχουν εντολή να μην επιχειρούν σε τέτοια εργαστήρια σε περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ αν υπάρξει έκτακτο ιατρικό περιστατικό, οι διασώστες δεν παρεμβαίνουν αν δεν απολυμανθεί προηγουμένως ο ασθενής…

Η υπόθεση πάντως δεν έχει λήξει οριστικά, αφού μετά την αρχική έγκριση θα πρέπει να εγκριθεί και η χρηματοδότηση.

Πηγές: New York Times, Washington Post

Διαβάστε επίσης:

Μπορούν τα… κοτόπουλα να μας σώσουν από την επόμενη πανδημία γρίπης;

Πόσο αποτελεσματικό είναι το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο;