ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια ακόμη μελέτη επιβεβαιώνει ότι τα εμβόλια δεν σχετίζονται με τον αυτισμό

Τα παιδιά που κάνουν το τριπλό εμβόλιο ιλαράς - παρωτίτιδας - ερυθράς, δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αυτισμού.

Μια ακόμη μελέτη επιβεβαιώνει ότι τα εμβόλια δεν σχετίζονται με τον αυτισμό

Αυτό επιβεβαιώνει μια νέα μεγάλη δανική επιστημονική έρευνα, ενάντια στην παραπληροφόρηση που συσχετίζει τον εμβολιασμό με την συγκεκριμένη νευροαναπτυξιακή διαταραχή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα 'Αντερς Χβίιντ του Τμήματος Ερευνών Επιδημιολογίας του Ινστιτούτου Statens Serum της Κοπεγχάγης, δημοσίευσαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Annals of Internal Medicine στοιχεία για περισσότερα από 657.000 παιδιά που γεννήθηκαν την περίοδο 1999-2010. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και 6.500 παιδιά που είχαν διαγνωσθεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Η μελέτη όχι μόνο δεν βρήκε καμία απολύτως σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και στον κίνδυνο αυτισμού, αλλά αντίθετα εντόπισε ενδείξεις ότι το εμβόλιο σχετίζεται με ελαφρώς μικρότερο κίνδυνο αυτισμού στα κορίτσια και στα παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 1999-2001.

Δεν διαπίστωθηκε αυξημένος κίνδυνος για καμία απολύτως ομάδα παιδιών, ούτε για τις ομάδες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου εξαιτίας άλλων παραγόντων (προωρότητα, μικρό βάρος γέννησης, κάπνισμα στην εγκυμοσύνη, οικογενειακό ιστορικό κλπ).

«Υπάρχουν πραγματικά ισχυρά επιστημονικά ευρήματα ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση», τόνισε ο Χβίιντ.

Ο «μύθος» γύρω από τα εμβόλια και τον αυτισμό ξεκίνησε το 1988 με τη δημοσίευση μιας μικρής έρευνας η οποία στη συνέχεια αποσύρθηκε ως αναξιόπιστη, καθώς, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας της βρέθηκε να έχει πληρωθεί από δικηγορική εταιρεία, η οποία ήθελε να μηνύσει μια εταιρεία παραγωγής εμβολίων.

Από τότε μέχρι σήμερα, αρκετές μελέτες έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε σχέση του εμβολίου με τον αυτισμό.

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ: Παγκόσμια απειλή το αντιεμβολιαστικό κίνημα

UNICEF: Ο κόσμος πρέπει να «ξυπνήσει», η ιλαρά είναι σοβαρή απειλή

Ιστορικό ρεκόρ ιλαράς στην Ευρώπη, τρίτη σε κρούσματα η Ελλάδα