ΕΙΔΗΣΕΙΣ

7 στις 10 γυναίκες πέφτουν θύματα βίας

Τμήμα ενδοοικογενειακής βίας ιδρύει η ΕΛΑΣ.

7 στις 10 γυναίκες πέφτουν θύματα βίας

Τα στοιχεία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις διακρίσεις κατά των γυναικών «μιλούν» από μόνα τους:

  • Επτά στις 10 Ευρωπαίες αναφέρουν ότι έχουν υποστεί κάποιου είδους βια, σωματική ή ψυχολογική, από τα 15 τους και μετά.
  • 10,2 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, περιλαμβανομένης και της παρενόχληση μέσω διαδικτύου.
  • 4,9 εκατομμύρια γυναίκες έχουν πέσει θύματα σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης από το σύντροφό τους
  • 4,4 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί βια από κάποιον άγνωστο
  • Η ψυχολογική βία είναι η πιο διαδεδομένη εναντίον των γυναικών, με 60% αυτών να την έχουν βιώσει σε κάποια σχέση τους.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, από τις 5.088 κλήσεις που δέχθηκε η τηλεφωνική γραμμή SOS 1590 το 2018, 87% αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία με δράστη κυρίως τον σύζυγο - σύντροφο.

Αντίστοιχα, από τις 1.518 γυναίκες που έχουν φιλοξενηθεί στους ξενώνες της Γενικής Γραμματείας, το 71% αντιμετώπισαν ενδοοικογενειακή βία με δράστη το σύζυγο - σύντροφο.

Τμήμα ενδοοικογενειακής βίας ιδρύει η ΕΛΑΣ

Σήμερα, 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Αστυνομία ανακοίνωσε πως θα ιδρυθεί ειδικό Τμήμα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο θα αναλάβει την επίβλεψη και την καθοδήγηση των περιφερειακών υπηρεσιών με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Για το θέμα θα ξεκινήσει εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού σε εξειδικευμένα θέματα χειρισμού των θυμάτων και σύνταξης των δικογραφιών.

Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας αναμένεται να δημιουργηθούν στις γενικές αστυνομικές διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονικης, καθώς και στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Νομών και τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αττικής.

Παράλληλα, θα συνταχθεί «Πρακτικός Αστυνομικός Οδηγός» που θα αποσταλεί στα Αστυνομικά Τμήματα, ως πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ: Το σπίτι είναι το πιο επικίνδυνο μέρος για τις γυναίκες

Αυξάνονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας εναντίον εγκύων