ΕΙΔΗΣΕΙΣ

118 οι νεκροί από τη γρίπη, μειωμένα τα περιστατικά σύμφωνα με το ΚΕΕΠΛΝΟ

Τι δείχνουν τα στοιχεία επιδημιολογικής επιτήρησης.

118 οι νεκροί από τη γρίπη, μειωμένα τα περιστατικά σύμφωνα με το ΚΕΕΠΛΝΟ

Την τελευταία εβδομάδα, επτά ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, κι έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του ιού ανεβαίνει στα 118.

Το ίδιο διάστημα αναφέρθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), 10 νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης. Συνολικά, από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, 353 ασθενείς έχουν παρουσιάσει επιπλοκές. Οι 340 εξ αυτών χρειάστηκαν νοσηλεία στην εντατική και οι υπόλοιποι σε απλό νοσηλευτικό θάλαμο.

Φέτος κυριαρχεί η γρίπη τύπου Α και συγκεκριμένα το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09 το οποίο καλύπτεται ως και 70% από το εμβόλιο.

Πάντως, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, η δραστηριότητα της γρίπης παρουσιάζει, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, μείωση. Τις τελευταίες ημέρες, για κάθε 1000 επισκέψεις σε γιατρό, λιγότερες από 40 αφορούν συμπτώματα γρίπης. Πριν δύο εβδομάδες, η αντίστοιχη αναλογία ήταν πάνω από 100 στις 1000 επισκέψεις.

Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά η έξαρση της γρίπης αρχίζει να υποχωρεί, αν και κρούσματα αναμένονται μέχρι και το τέλος του μήνα.

Τα στοιχεία δείχνουν πως - όπως κάθε χρονο - η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που παρουσίασαν φέτος επιπλοκές της γρίπης είναι άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Μάλιστα, πολύ μικρό ποσοστό αυτών (κάτω από 15%) είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης. Το ίδιο ισχύει και για τους ασθενείς που υπέκυψαν εξαιτίας του ιού.

Αυτό σημαίνει πως το αντιγριπικό εμβόλιο παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέσο προστασίας από τις επιπλοκές της γρίπης.

Διαβάστε επίσης:

2 στις 3 χώρες της Ευρώπης ανέτοιμες για την επόμενη πανδημία γρίπης