ΕΙΔΗΣΕΙΣ

2 στις 3 χώρες της Ευρώπης ανέτοιμες για την επόμενη πανδημία γρίπης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε τη νέα Στρατηγική Γρίπης για την περίοδο 2019 – 2030, με κύριο στόχο την προετοιμασία ενάντια στην επόμενη πανδημία.

2 στις 3 χώρες της Ευρώπης ανέτοιμες για την επόμενη πανδημία γρίπης

Η γρίπη παραμένει μια από τις μεγαλύτερες υγειονομικές «προκλήσεις»: Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, τα κρούσματα ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο – ανάμεσά τους 3 έως 5 εκατομμύρια βαριά περιστατικά. Σε ετήσια βάση, η εποχική γρίπη προκαλεί 290.000 έως 650.000 θανάτους.

Ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται διαρκώς γι’ αυτό και θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει και άλλη πανδημία, χωρίς όμως να μπορεί να προβλεφθεί το πότε και το πόσο σοβαρή θα είναι αυτή.

Έτσι, είναι σημαντικό τα συστήματα Υγείας να είναι ανά πάσα στιγμή προετοιμασμένα για το ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας.

Ωστόσο, στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι μόλις μια στις 3 χώρες της Ευρώπης έχει επικαιροποιήσει τα σχέδια πανδημίας από το 2009, οπότε συνέβη η τελευταία πανδημία γρίπης.

Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 60% των ευρωπαϊκών χωρών θα αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη νέα πανδημία με σχέδια… δεκαετίας, εάν αυτά δεν επικαιροποιηθούν άμεσα. Η επικαιροποίηση των σχεδίων θεωρείται σημαντική για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της πανδημίας.

Η νέα παγκόσμια στρατηγική για τη γρίπη θέτει δύο βασικούς στόχους:

  1. Πιο ισχυρό σύστημα επιτήρησης, πρόληψης και αντιμετώπισης. Για να επιτευχθεί αυτό, κάθε χώρα θα πρέπει να καταρτίσει το δικό της εξατομικευμένο σχέδιο.
  2. Νέα πιο αποτελεσματικά εμβόλια και αντιικά φάρμακα, προσβάσιμα σε όλους.

Η νέα στρατηγική θα βασιστεί στα ήδη υπάρχοντα προγράμματα για τη γρίπη, ενώ ο Οργανισμός προωθεί νέες συνέργειες και στοχευμένες δράσεις στις χώρες που παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις.

Εδώ και 65 χρόνια, το Παγκόσμιο Σύστημα Επιτήρησης της Γρίπης (Global Influenza Surveillance and Response System), παρακολουθεί τη δραστηριότητα του ιού σε κάθε εποχική έξαρση και θεωρείται η «ραχοκοκαλιά» της επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης και των μεταλλαγών της.

Διαβάστε επίσης:

1,5 εκατομμύρια Έλληνες μπορεί να κολλήσουν γρίπη μέχρι το τέλος Μαρτίου

Μπορούν τα… κοτόπουλα να μας σώσουν από την επόμενη πανδημία γρίπης;

ΚΕΕΛΠΝΟ: Η γρίπη παραμένει απρόβλεπτη, ψυχραιμία αλλά όχι εφησυχασμός