ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζητούνται εθελοντές για να αποδείξουν το οφέλη της άσκησης στη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Σχετική έρευνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη χώρα μας.

Ζητούνται εθελοντές για να αποδείξουν το οφέλη της άσκησης στη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα αναζητά η ελληνική ερευνητική ομάδα του Πανεπιστήμιου Wolverhampton του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι εθελοντές θα συμμετάσχουν σε έρευνα που μελετά την επίδραση της άσκησης στην καρδιακή και πνευμονική τους λειτουργία και πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.).

Η εν λόγω έρευνα έχει διαμορφωθεί βάσει διεθνών προτύπων και δεν επηρεάζει ούτε επηρεάζεται από την αγωγή ή φροντίδα που λαμβάνουν οι συμμετέχοντες.

Η άσκηση θεωρείται πλέον αναπόσπαστο κομμάτι αντιμετώπισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, με εξατομικευμένα προγράμματα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η άσκηση δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις, ούτε προκαλεί οποιαδήποτε παρενέργεια, ενώ ταυτόχρονα συμβάλει και στη μείωση του αριθμού των επισκέψεων στο νοσοκομείο και της διάρκειας νοσηλείας των νοσούντων.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, τα οφέλη της άσκησης για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα σχετίζονται με τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου, την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και τη βελτίωση της γενικότερης λειτουργικής ικανότητας του σώματος.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι ασθενείς στην Ελλάδα παραμένουν ανεπαρκώς ενημερωμένοι για τη σημασία της άσκησης, με αποτέλεσμα να είναι σωματικά αδρανείς.

Πέρισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή στην έρευνα δίνονται από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (τηλ. 210-8237302).

Διαβάστε επίσης:

Πόνος στο χέρι: Αρθρίτιδα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή κάτι άλλο;

Και από τα Κέντρα Υγείας χορηγούνται πλέον ενέσιμοι βιολογικοί παράγοντες