ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στους 130 οι νεκροί της γρίπης

Σε ύφεση η δραστηριότητα του ιού.

Στους 130 οι νεκροί της γρίπης

130 νεκροί και 378 βαριά ασθενείς είναι μέχρι σήμερα ο «απολογισμός» του κύματος εποχικής γρίπης, η οποία φαίνεται πως έχει εισέλθει σε φάση ύφεσης. Στους αριθμούς αυτούς, βέβαια, πρέπει να προστεθούν και χιλιάδες άτομα που νόσησαν φέτος το χειμώνα με γρίπη, αλλά χωρίς σοβαρά συμπτώματα.

Σύμφωνα με τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία, από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι και τις 31 Μαρτίου 225 άνδρες και 153 γυναίκες, όλων των ηλικών παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές της γρίπης - κατά πλειονότητα χρειάστηκαν νοσηλεία στην εντατική.

Το 80% των σοβαρών περιστατικών ανήκαν σε ομάδες υψηλού ρίσκου για επιπλοκές, ωστόσο μόλις 15% είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Το ίδιο ισχύει και για τους 130 ασθενείς - 86 άνδρες και 44 γυναίκες, ανάμεσά τους 3 παιδιά έως 19 ετών - που υπέκυψαν εξαιτίας της γρίπης.

Από την αρχή της περιόδου έξαρσης του ιού μέχρι και σήμερα, κυριαρχεί το πανδημικό στέλεχος A(H1N1)pdm09 το οποίο ανήκει στον τύπο Α του ιού.

Ο εν λόγω υπότυπος του ιού εμφανίστηκε το 2009 και θεωρήθηκε σημαντική μετάλλαξη, καθώς προκάλεσε επιδημία σε πολλές χώρες του κόσμου, με πολλά θανατηφόρα κρούσματα. Έκτοτε, περιλαμβάνεται στο ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης συνεχίζεται, αν και οι επισκέψεις σε γιατρούς λόγω ύποπτων συμπτωμάτων εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες (περίπου 20 ανά 1000 επισκέψεις αφορούν τέτοια συμπτώματα).

Διαβάστε επίσης:

8 πράγματα που πρέπει όλοι να ξέρουμε για τις πανδημίες γρίπης

Γρίπη ή κοινό κρυολόγημα; Το σύμπτωμα που μας μπερδεύει