ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστήμονες κατάφεραν να επαναφέρουν τη μνήμη ηλικιωμένων

Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να αναστρέψουν την απώλεια μνήμης.

Επιστήμονες κατάφεραν να επαναφέρουν τη μνήμη ηλικιωμένων

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Nature Neuroscience, η επαναφορά της μνήμης έγινε μέσω εγκεφαλικής διέγερσης η οποία πέτυχε συγχρονισμό διαφορετικών εγκεφαλικών κυκλωμάτων.

Η μελέτη μπορεί να ανοίξει το δρόμο για να αναπτυχθούν στο μέλλον νέες αποτελεσματικότερες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις στην έκπτωση των γνωστικών λειτουργίιών της τρίτης ηλικίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρόμπερτ Ράινχαρντ του Τμήματος Φυσιολογίας και Επιστημών του Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, πειραματίσθηκαν με 42 εθελοντές ηλικίας 60 έως 76 ετών και άλλους 42 ηλικίας 20 έως 29 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Στη μια ομάδα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν επί 25 λεπτά μια μη επεμβατική τεχνική διέγερσης των κροταφικών και προμετωπιαίων εγκεφαλικών περιοχών, ώστε τα εγκεφαλικά κύματα των εθελοντών να συγχρονισθούν με ένα συγκεκριμένο ρυθμό.

Στη συνέχεια, μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και με ειδικά τεστ μετρήθηκαν οι επιδράσεις στη βραχύχρονη ενεργό μνήμη, γνωστή και ως μνήμη εργασίας (working memory), η οποία σχετίζεται με την ικανότητα να συγκρατούμε πληροφορίες για μελλοντική χρήση. Η μνήμη εργασίας εξασθενεί όσο προχωρά η ηλικία

Η έρευνα διαπίστωσε ότι χωρίς τη διέγερση του εγκεφάλου οι ηλικιωμένοι είχαν πιο αργή και λιγότερο ακριβή μνήμη από ό,τι οι νεότεροι. Όταν όμως ο εγκέφαλος των ηλικιωμένων διεγειρόταν και συγχρονιζόταν κατάλληλα, τότε η μνήμη τους βελτιωνόταν γρήγορα, σε σημείο που έμοιαζε πλέον με τη μνήμη των νέων ενηλίκων!

Αυτή η ανανέωση της μνήμης διαρκούσε περίπου 50 λεπτά μετά την εφαρμογή της εγκεφαλικής διέγερσης.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν την έρευνα τους, ώστε να διαπιστώσουν αν είναι εφικτή και η μακρόχρονη βελτίωση της μνήμης εργασίας αλλά και να εξετάσουν αν η μέθοδος μπορεί να έχει αποτέλεσμα και σε είδη μνήμης η σε ανώτερες γνωστικές ικανοτήτές (γλωσσική κατανόηση, μαθηματική ικανότητα, ικανότητα λήψης αποφάσεων κ.α.).

Τα περιστατικά άνοιας αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό παγκοσμίως, λόγω και της γήρανσης του πληθυσμού, γι' αυτό και οι επιστήμονες αναζητούν εναγωνίως τρόπους για να "φρενάρουν" αυτή την εξέλιξη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Μνήμη: 5 τρόποι να τη βελτιώσετε (εικόνες)\

Άνω των 50; Συμβουλές για πνευματική διαύγεια και «γερή» μνήμη για άνδρες και γυναίκες

Οι τρεις παράγοντες που προλαμβάνουν το ένα τρίτο των περιστατικών Alzheimer