ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών για τα βαρέα - ανθυγιεινά

Νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, την Πέμπτη 11 Απριλίου.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών για τα βαρέα - ανθυγιεινά

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχουν δώσει πολύ πρωινό ραντεβού στο υπουργείο. Δηλώνουν ότι θα βρίσκονται εκεί από τις 7 το πρωί και προειδοποιούν ότι δεν θα φύγουν αν δεν συναντήσουν την υπουργό.

Ενημέρωσαν, μάλιστα, με ανοιχτή επιστολή και την ίδια την Έφη Αχτσιόγλου, ζητώντας της να ορίσει από τώρα τη συνάντηση «για να λήξει ομαλά η διαδήλωση».

Οι συνδικαλιστές καλούν την υπουργό Εργασίας να ρωτήσει αρμοδίως «πόσοι επαγγελματίες υγείας συνταξιούχοι πεθαίνουν κάθε χρόνο (300) και πόσοι κάνουν αίτηση για σύνταξη αναπηρίας (400), πόσοι εργαζόμενοι της Δημόσιας Υγείας πάσχουν από σοβαρά νοσήματα (3.000) και πόσοι καταλήγουν κάθε χρόνο χωρίς καν να θεμελιώσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης για τα μέλη της οικογένειάς τους».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, Σήμερα στον κλάδο των υγειονομικών ισχύουν πολλές ταχύτητες σε ό,τι αφορά τα βαρέα ανθυγιεινά (ΒΑΕ): Όσοι προέρχονται από το ΙΚΑ είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ, ενώ όσοι έχουν την ίδια ειδικότητα αλλά προέρχονται από τον ασφαλιστικό φορέα του Δημοσίου, δεν είναι ενταγμένοι. Επιπλέον, οι πρωτοδιοριζόμενοι εντάσσονται αυτόματα στα ΒΑΕ, ενώ οι «παλιοί» στους ίδιους κλάδους δεν είναι ενταγμένοι.

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει επίσης ότι ενώ οι υγειονομικοί έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ, για τη συνταξιοδότησή τους αντιμετωπίζονται με βάση όσα ίσχυσαν στον προηγούμενο ασφαλιστικό τους φορέα.