ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άλλοι 5 νεκροί από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

Άλλοι 5 νεκροί από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

Δεν έχουν τέλος φέτος οι θανατηφόρες επιπτώσεις της εποχικής γρίπης.

Παρ' ότι ο ιός έχει μπει πλέον σε φάση ύφεσης και τα κρούσματα εμφανίζονται σημαντικά μειωμένα, συνεχίζουν να καταγράφονται θάνατοι.

Δεν αποκλείεται, πάντως, να πρόκειται για ασθενείς που νοσηλεύονταν επί πολλές μέρες εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης.

Έτσι, την τελευταία εβδομάδα αναφέρθηκαν άλλα 5 θύματα της γρίπης, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει πλέον τους 135. Ο αριθμός είναι σημαντικά μεγαλύτερος και από τις δύο προηγούμενες χρονιές (42 νεκροί πέρυσι, 107 πρόπερσι).

Από 1η έως 7 Απριλίου, 2 ασθενείς παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές της γρίπης και χρειάστηκαν εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Συνολικά, από τα μέσα Οκτωβρίου, έχουν αναφερθεί 380 σοαβαρά κρούσματα γρίπης. Από τους ασθενείς αυτους, 366 χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Το 80% των σοβαρών περιστατικών ανήκαν σε ομάδες υψηλού ρίσκου για επιπλοκές, ωστόσο μόλις 15% είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης. Το ίδιο ισχύει και για τους 135 ασθενείς που υπέκυψαν εξαιτίας της γρίπης.

Από την αρχή της περιόδου έξαρσης του ιού μέχρι και σήμερα, κυριαρχεί το πανδημικό στέλεχος A(H1N1)pdm09 το οποίο ανήκει στον τύπο Α του ιού.

Ο εν λόγω υπότυπος του ιού εμφανίστηκε το 2009 και θεωρήθηκε σημαντική μετάλλαξη, καθώς προκάλεσε επιδημία σε πολλές χώρες του κόσμου, με πολλά θανατηφόρα κρούσματα. Έκτοτε, περιλαμβάνεται στο ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης αναμένεται να συνεχιστεί, όπως κάθε χρόνο, μέχρι τα μέσα Μαΐου, αν και οι επισκέψεις σε γιατρούς λόγω ύποπτων συμπτωμάτων εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες (περίπου 10 ανά 1000 επισκέψεις αφορούν τέτοια συμπτώματα).

Διαβάστε επίσης:

8 πράγματα που πρέπει όλοι να ξέρουμε για τις πανδημίες γρίπης

2 στις 3 χώρες της Ευρώπης ανέτοιμες για την επόμενη πανδημία γρίπης

BEST OF NETWORK

PlusQueen