ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκστρατεία κατά της βίας στα νοσοκομεία

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καταγγέλλει αύξηση των περιστατικών βίας στα νοσοκομεία.

Εκστρατεία κατά της βίας στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Σύλλογος, το φαινόμενο αν και εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα στο ελληνικό σύστημα Υγείας, το τελευταίο διάστημα κινείται αυξητικά, με τα περιστατικά να έχουν αυξηθεί κατά 30%. Αντίστοιχα φαινόμενα παρουσιάζονται στα νοσοκομεία όλου του κόσμου.

Στη χώρα μας, συχνά πλέο καταγγέλλονται φραστικές και σωματικές επιθέσεις κατά γιατρών και άλλων εργαζομένων του ΕΣΥ, από πολίτες που επιχειρούν με αυτό τον τρόπο να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τη λειτουργία του συστήματος. Επιπλέον, συχνές είναι οι κλοπές και ληστείες μέσα στους χώρους των νοσοκομείων, συχνά με κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας προσωπικού και ασθενών.

Με βάση διεθνείς μελέτες, οι εργαζόμενοι στην ψυχική Υγεία και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών είναι οι δύο ομάδες που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να πέσουν θύματα βίας, υψηλού κινδύνου μετά τους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας. Διεθνώς, περίπου 25% των ιατρών που διαχειρίζονται επείγοντα περιστατικά, έχουν αντιμετωπίσει φυσική ή λεκτική βία τους τελευταίους 12 μήνες.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τους πολίτες και να περιοριστεί το φαινόμενο, ξεκινά σειρά δράσεων.

pisvia

Σε πρώτη φάση η καμπάνια ενημέρωσης περιλαμβάνει ειδικές αφίσες με συνθήματα, οι οποίες θα διανεμηθούν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και τους Ιατρικούς Συλλόγους, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες ειδικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση των πολιτών.

«Η ιατρική είναι από τη φύση της συνυφασμένη με τον ανθρώπινο πόνο και την αγωνία, και γι’ αυτό πρέπει να ασκείται με ηρεμία και σεβασμό προς ασθενείς και γιατρούς. Οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε με ενεργές δράσεις το φαινόμενο της βίας, ώστε να το ανακόψουμε και να αποτρέψουμε την επέκτασή του στα νοσοκομεία» δήλωσε ο ορόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Διαβάστε επίσης:

Μπήκαν με φορτηγάκι στο Δρομοκαΐτειο και επιχείρησαν να κλέψουν το ATM (φωτογραφίες)

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει οτι ασθενής μαχαίρωσε νοσηλεύτρια στον «Ερυθρό»