ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συναγερμός στη Google μετά την επίσκεψη ασθενή με ιλαρά!

Συναγερμός στη Google μετά την επίσκεψη ασθενή με ιλαρά!

Αναστάτωση στη Silicon Valley για τυχόν εξάπλωση της νόσου.

Η... «λοιμώδης επίσκεψη» έγινε γνωστή όταν ένας από τους γιατρούς της Silicon Valley έστειλε προειδοποίηση μέσω email. Ανέφερε ότι ο εν λόγω ασθενής βρέθηκε σε συγκεκριμένο κτίριο στα γραφεία του διαδικτυακού κολοσσού ενώ ήταν μεταδοτικός και καλούσε σε προληπτικές ενέργειες. 

Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και ήδη έχουν αρχίσει διαδικασίες ιχνηλάτησης, ώστε να εντοπιστούν όλα τα πρόσωπα που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή μέσα στην εταιρεία και να διαπιστωθεί αν έχουν κολλήσει και αν μεταδίδουν περεταίρω την ασθένεια. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν αυτή την περίοδο μια από τις χειρότερες επιδημίες ιλαράς, η οποία έχει «ανακάμψει» τα τελευταία δύο χρόνια σε όλο τον κόσμο, παρ' ότι προλαμβάνεται 100% μέσω του εμβολιασμού. 

Ο συναγερμός σήμανε στη Silicon Valley επειδή η ιλαρά είναι εξαιρετικά μεταδοτική (περίπου 7 φορές πιο μεταδοτική από τη γρίπη!) και δεν αφορά μόνο τα παιδιά. Ο ασθενής που βρέθηκε στη Google θα μπορούσε να μεταδόσει τη νόσο σε δεκάδες ανθρώπους και καθένας από αυτούς με τη σειρά του σε δεκάδες άλλους... 

Τα άτομα που νοσούν μεταδίδουν την νόσο περίπου 4 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος έως και 4 ημέρες μετά. Ο ιός της ιλαράς αποικίζει τον ρινικό βλεννογόνο και τον στοματοφάρυγγα ατόμων που νοσούν. Όταν οι νοσούντες φταρνίζονται ή βήχουν, τα σταγονίδια διασπείρονται μέσω του αέρα και μπορούν να επιμολύνουν άλλα άτομα ή διάφορες περιβαλλοντικές επιφάνειες, παραμένοντας ενεργά και μολυσματικά για διάστημα τουλάχιστον 2 ωρών.

Οι περισσότεροι ασθενείς περνούν τη νόσο ήπια. Όμως, ένα ποσοστό 6%-20% των ατόμων που νοσούν θα παρουσιάσουν ωτίτιδα, διάρροια ή ακόμη και πνευμονία. Ένας στους 1.000 ασθενείς με ιλαρά θα παρουσιάσει εγκεφαλίτιδα και περίπου ένας στους 1.000 θα καταλήξει.

Πηγές: CNN, USAtoday, ΚΕΕΛΠΝΟ

Διαβάστε επίσης: 

Η ιλαρά απειλεί και φέτος την Ευρώπη

BEST OF NETWORK

PlusQueen