ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κομποστοποίηση νεκρών: Ο εναλλακτικός τρόπος ταφής που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ

Κομποστοποίηση νεκρών: Ο εναλλακτικός τρόπος ταφής που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον, η βορειοδυτική Πολιτεία των ΗΠΑ, έγινε η πρώτη στη χώρα που νομιμοποίησε την κομποστοποίηση νεκρών, προσφέροντας στους κατοίκους της μια εναλλακτική επιλογή στην ταφή και την αποτέφρωση.

Ο νόμος αυτός υιοθετήθηκε στα τέλη Απριλίου από το Κογκρέσο της Πολιτείας και επικυρώθηκε χθες, Τρίτη, από την πολύ προοδευτική Δημοκρατική κυβερνήτη της πολιτείας Τζέι Ίνσλι, η οποία είναι υποψήφια για τις προεδρικές του 2020 με ένα πολύ οικολογικό πρόγραμμα.

Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ τον Μάιο του 2020 και θεωρείται μια πρακτική επιλογή για τις πόλεις στις οποίες σπανίζει πια ο χώρος για νέα νεκροταφεία.

Στο τέλος της διαδικασίας, τα αγαπημένα πρόσωπα των εκλιπόντων θα παραλαμβάνουν τον «χουν» των νεκρών τους, τον οποίον θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να φυτέψουν ένα δέντρο στη μνήμη του, λουλούδια κλπ.

Η κομποστοποίηση «προσφέρει μια εναλλακτική στην ταφή ή την αποτέφρωση και είναι μια φυσική διαδικασία, ασφαλής, βιώσιμη και θα επιτρέψει μια σημαντική οικονομία όσον αφορά τις εκπομπές CO2 και τη χρήση εδάφους», επισημαίνει η Κατρίνα Σπέιντ, η οποία ασκούσε πιέσεις στα μέλη του τοπικού Κογκρέσου για την θέσπιση του νόμου που θα την επέτρεπε.

Η νεαρή γυναίκα, η οποία υποστηρίζει με πάθος την εναλλακτική αυτή λύση εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια, δημιούργησε στο Σιάτλ την εταιρεία Recompose (ανασύνθεση), η οποία ανέπτυξε μια διαδικασία για την κομποστοποίηση νεκρών, την οποία ετοιμάζεται να εμπορευτεί.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία κομποστοποίησης νεκρών είναι ήδη νόμιμη στη Σουηδία, ενώ οι «φυσικές» ταφές --κατά τις οποίες η σορός ενταφιάζεται χωρίς φέρετρο ή με βιοδιασπώμενο φέρετρο-- είναι νόμιμες στη Βρετανία, σύμφωνα με το BBC. 

«Επιστημονικά ελεγμένη διαδικασία»

Η διαδικασία που ανέπτυξε η εταιρεία μοιάζει με αυτήν που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες στην γεωργία για την κομποστοποίηση των πτωμάτων ζώων. Το 2018 η διαδικασία αυτή είχε ελεγχθεί επιστημονικά από το πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον με έξι σορούς που είχαν δωρίσει εθελοντές.

«Βρήκαμε ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την κομποστοποίηση ζώων ήταν το ίδιο αποτελεσματικές και στους ανθρώπους», δήλωσε η επιστήμων Λιν Κάρπεντερ-Μπογκς, εξειδικευμένη στην εδαφολογία, η οποία διευκρίνισε ότι «τροποποιήθηκαν τα υλικά που χρησιμοποιούνται για να καταστούν κοινωνικά αποδεκτά».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που επικαλείται η Κατρίνα Σπέιντ, περισσότεροι από ένας Αμερικανός στους δύο κατά μέσον όρο επιλέγουν να αποτεφρωθούν μετά θάνατον και η Πολιτεία της Ουάσιγκτον βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με 76% του ποσοστού των κατοίκων της να επιλέγει την αποτέφρωση.

Αντιδράσεις από εκκλησία και γραφεία τελετών

Για την Κατρίνα Σπέιντ η νέα αυτή επιλογή είναι γεμάτη πνευματικότητα, η Επισκοπική Σύνοδος της Πολιτείας ωστόσο δεν έχει την ίδια άποψη και πήρε επισήμως θέση κατά του νόμου αυτού με επιστολή της προς το τοπικό Κογκρέσο. «Η Καθολική Εκκλησία πιστεύει ότι η αντιμετώπιση του ανθρώπινου λειψάνου με αυτόν τον τρόπο δεν δείχνει αρκετό σεβασμό προς το σώμα του νεκρού».

Τον ανταγωνισμό που δημιουργείται δεν εκτίμησαν επίσης καθόλου τα γραφεία τελετών. Η Recompose προβλέπει ότι θα χρεώνει περίπου 5.500 δολάρια για τη διαδικασία αυτή, το οποίο είναι ένα ποσό πολύ υψηλότερο από μια μέση τιμή αποτέφρωσης, αλλά είναι χαμηλότερο από αυτό που κοστίζει ένας ενταφιασμός με φέρετρο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)