ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Με επιτυχία ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των Διαγνωστικών

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας χαρακτηρίζει «απόλυτα επιτυχημένη» την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών σε συνεργασία με τον ΙΣΘ.

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Με επιτυχία ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των Διαγνωστικών

«Το υπουργείο υγείας και η ηγεσία του, απαξιώνει με τις γνωστές εμμονικές ιδεοληψίες της, τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια οδηγώντας τα περισσότερα σε... λουκέτα και στερώντας από τους ασθενείς το δικαίωμα της επιλογής αλλά και αξιόπιστες υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης παθήσεων», σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας με αφορμή τις τριήμερες κινητοποιήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Εργαστηρίων και Πολυιατρείων με τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Η κινητοποίηση γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις τους, ως αποτέλεσμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που καλούνται να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ. Τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις από την Πέμπτη 23 Μαΐου μέχρι και το Σάββατο 25 Μαΐου.

Η γενική γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μαρία Χατζηδημητρίου τονίζει ότι «Η γνωστή τακτική της κυβέρνησης με την άσκηση κοινωνικής πολιτικής "στις πλάτες άλλων’’ (ιδιωτών εργαστηριακών) εν αγνοία των συμπολιτών μας, έχει ξεπεράσει κάθε ηθικό όριο. Η τακτική αυτή οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση και στο λουκέτο των ιδιωτικών διαγνωστικών. Λέμε ΝΑΙ στην κοινωνική πολιτική ΟΧΙ στον εκβιασμό της κυβέρνησης που μας κρατάει οικονομικούς όμηρους».

Αντιδράσεις για την αύξηση του Clawback

Σε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, οι εκπρόσωποι των εργαστηρίων αναφέρουν ότι μετά και την πρόσφατη κοινοποίηση του ποσοστού περικοπής υπέρβασης των δαπανών (clawback) για το πρώτο εξάμηνο του 2018 και το οποίο μεσοσταθμικά είναι στο 24%, οι ζημίες που καταγράφονται σε όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής –εάν συνυπολογιστούν και άλλες υποχρεωτικές εκπτώσεις– κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν πλέον το 45% μεσοσταθμικά.

Μάλιστα, όπως τονίζουν, το clawback αντί να μειώνεται αυξάνεται διαρκώς – από 11% το 2016, σε 17% το 2017 και 24% το 2018. Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων καλούν το υπουργείο σε διάλογο για την ανεύρεση λύσεων, για την επιβίωση των ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και προειδοποιούν ότι η τριήμερη απεργία είναι μόνο η αρχή των κινητοποιήσεων με τη στήριξη και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ