ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιός Δυτικού Νείλου: Ανησυχία ΙΣΑ για τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα

Ιός Δυτικού Νείλου: Ανησυχία ΙΣΑ για τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (Ι.Σ.Α.) εκφράζει την ανησυχία του για την εμφάνιση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας και εφιστά την προσοχή στη σχολαστική τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας για τα κουνούπια.

Ο Εθνικός Οργανσιμός Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ανακοίνωσε ότι διαγνώσθηκαν στη χώρα μας τα πρώτα δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας (Δήμο Κατερίνης) και στην Π.Ε. Ξάνθης (Δήμο Τοπείρου).

Όπως αναφέρει με σχετική ανακοίνωσή του, ο Ι.Σ.Α. «Δυστυχώς η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, λόγω της πρωτοφανούς ανεπάρκειας των αρμοδίων αρχών, τα τελευταία χρόνια να προστατέψουν τη Δημόσια υγεία».

Σημειώνεται ότι κατά την περσινή χρονιά, κατεγράφησαν 316 κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου εκ των οποίων τα 50 κατέληξαν ενώ τα περισσότερα περιστατικά κατεγράφησαν στο Νόμο Αττικής.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ευελπιστεί ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η νέα διοίκηση της Αττικής και των υπολοίπων Περιφερειών θα θωρακίσουν τη χώρα απέναντι στους υγειονομικούς κινδύνους.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

 «Οι εγκληματικές παραλείψεις τα τελευταία χρόνια στην επιδημιολογική επιτήρηση του ιού του Δυτικού Νείλου και κυρίως στην έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών , είχαν αποτέλεσμα ο ιός να έχει πλέον εγκατασταθεί στη χώρα μας. Καθώς αναμένεται να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα είναι σημαντικό να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι υγειονομικές αρχές ενώ οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν σχολαστικά τα ατομικά μέτρα προστασίας. Πιστεύουμε ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα επιδείξει ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα στην προστασία της Δημόσιας υγείας.»

Μέτρα προστασίας Ι.Σ.Α.

Ο Ι.Σ.Α. εφιστά την προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας τα οποία μεταξύ άλλων συνίστανται στα εξής:
 - χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα

 - τοποθέτηση στις οικίες αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών)

 - χρήση κουνουπιέρων εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος

 - απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κλπ.

 - κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών

 - πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες

 - κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν

Διαβάστε επίσης:

Προφυλαχθείτε από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου (οδηγίες)