ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναστολή των κυρώσεων σε γιατρούς για παραβάσεις στη συνταγογράφηση ζητά ο ΙΣΑ

Επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Βασίλη Πλαγιανάκο, απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), σχετικά με το ζήτημα των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε πολλά μέλη του, για παραβάσεις και λάθη παλαιότερων ετών (2013 και 2014), στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Αναστολή των κυρώσεων σε γιατρούς για παραβάσεις στη συνταγογράφηση ζητά ο ΙΣΑ

της Διονυσίας Προκόπη

Ο ΙΣΑ ζητά από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ την αναστολή των κυρώσεων. Η επιστολή κοινοποιείται, επίσης, στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι τα διοικητικά πρόστιμα και οι κυρώσεις (αφαίρεση δικαιώματος συνταγογράφησης) που έχουν επιβληθεί, αφορούν ιατρική συνταγογράφηση παλαιοτέρων ετών, κατά την αρχική εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος. Πολλές από τις περιπτώσεις αυτές, αφορούν γιατρούς που υπηρετούν σε δημόσιες δομές υγείας.

Το αποτέλεσμα των κυρώσεων είναι να στερούνται αυτές οι δομές αναγκαίες υπηρεσίες για τους ασθενείς τους, τονίζει ο ΙΣΑ. Επίσης, δεν λαμβάνεται υπόψη ότι υπέρογκα πρόστιμα επιβάλλονται σε δημόσιους λειτουργούς και ότι οι πράξεις καταλογισμού δεν θα έπρεπε να επιβάλλονται στους ίδιους ως φυσικά πρόσωπα, «αλλά στην υπηρεσία τους που υπέχει αστική ευθύνη για κάθε μη νόμιμη πράξη ή παράλειψη στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επικαλείται και την απόφαση ΕΑ 274/2014 του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αναφορικά με την έκδοση αποφάσεων περί διακοπής συνταγογράφησης ότι: «(…) κατά την αληθή έννοια (…), ως "υπέρβαση" των ορίων της φαρμακευτικής δαπάνης, εξ αιτίας της οποίας καλείται ο ιατρός από τον ΕΟΠΥΥ προς δικαιολόγηση της συνταγογραφήσεώς του -εφ' όσον συντρέχουν οι λοιπές προβλεπόμενες προϋποθέσεις και ειδικότερα εφ' όσον δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά για "επανειλημμένη υπέρβαση" -, δεν νοείται κάθε υπέρβαση των ορίων ανεξαρτήτως (…) (ενώ υφίσταται) η αντίστοιχη υποχρέωση της Διοικήσεως να ελέγχει την τήρηση των διατάξεων αυτών και να επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις (βλ. και Ε.Α. 59/2014, σκέψη 8)» και επιπλέον ότι: «(…) η Διοίκηση (ο ΕΟΠΥΥ) δύναται να καλεί τον ιατρό προς δικαιολόγηση των συνταγογραφήσεων και ενδεχομένως επιβολή κυρώσεων μόνον υπό τις προϋποθέσεις, που τάσσονται στο σκεπτικό». Ειδικά δε επί της επιστημονικής ελευθερίας του γιατρού ως κύριο και μόνο οδηγό του στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του, το Δικαστήριο δέχθηκε ότι ο γιατρός έχει πρώτιστο καθήκον του την επιστημονική του ανεξαρτησία σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (ν. 3418/2005- αρθρ. 2 και 3). Τους γιατρούς επανειλημμένα δικαίωσε το αρμόδιο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με αποφάσεις του.

Τέλος, ο ΙΣΑ διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ποινών που επιβλήθηκαν αφορούν γιατρούς της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας. «Με το δεδομένο αυτό, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε γιατί υπάρχει αυτή η επιλεκτική μεταχείριση» τονίζει.