ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Πορεία με κύρια αιτήματα προσλήψεις προσωπικού & επαρκή χρηματοδότηση δημοσίων νοσοκομείων

«Πορεία για τη Σωτηρία της Δημόσιας Υγείας» πραγματοποίησε, ενόψει των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), διεκδικώντας λύσεις για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο αλλά και των αποδεκτών των υπηρεσιών υγείας.

ΠΟΕΔΗΝ: Πορεία με κύρια αιτήματα προσλήψεις προσωπικού & επαρκή χρηματοδότηση δημοσίων νοσοκομείων

Η πορεία ξεκίνησε λίγο πριν από τις 9:00 το πρωί από το Ιπποκράτειο και διασχίζοντας το κέντρο της Θεσσαλονίκης κατέληξε στις 11:00 στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης όπου 15μελής αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ έγινε δεκτή από τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Καράολγου, στον οποίον επέδωσε ένα ολοκληρωμένο υπόμνημα όπου παρουσιάζονται αναλυτικά όλα τα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας.

Ζήτησε δε τη μεσολάβησή του για συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Όπως ανέφερε πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, ο κ. Καράογλου δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματά τους στον πρωθυπουργό. Ο κ. Γιαννάκος δήλωσε επίσης ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων στα νοσοκομεία οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ότι η ΠΟΕΔΗΝ προγραμματίζει για τις 23 Οκτωβρίου μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα με αίτημα τις προσλήψεις προσωπικού, τη χρηματοδότηση της υγείας και τη μονιμοποίηση των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές εργασίας.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι «τα γεγονότα του καλοκαιριού ανέδειξαν το “μπάχαλο” όπου βρίσκεται το υγειονομικό σύστημα της χώρας μας» και ότι οι πολίτες τρέμουν στην ιδέα μήπως αρρωστήσουν. Πρόσθεσε ακόμη ότι για να σωθεί το υγειονομικό σύστημα της χώρας χρειάζονται επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό εξοπλισμό και υποδομές και ότι οι 2.500 προσλήψεις στα νοσοκομεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας δεν φτάνουν για να καλυφθούν οι ανάγκες καθώς το προσωπικό τους στο διάστημα 2010-2019 μειώθηκε κατά 25.000 ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020 λήγουν οι συμβάσεις 12.000 εργαζόμενων με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Επίσης τόνισε ότι, αν δεν δοθούν λύσεις, το σύστημα δημόσιας υγείας θα καταρρεύσει.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, Χρήστος Παπαναστάσης, ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας, όπως απαίτησαν κι από την προηγούμενη κυβέρνηση, έτσι θα απαιτήσουν και από τη σημερινή λύσεις στα οξυμένα χρόνια προβλήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στο χώρο της δημόσιας υγείας αλλά και τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας. «Απαιτούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία. Απαιτούμε επαρκή χρηματοδότηση για να μην παρατηρούνται ελλείψεις σε υλικά και χειρουργικά εργαλεία και σε οτιδήποτε άλλο που αφορά τους ασθενείς. Απαιτούμε την ένταξή μας στα βαρέα και ανθυγιεινά... Τα εννιά χρόνια των μνημονίων έχουμε χάσει περίπου 35% με 40% του μισθού μας. Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας σε όλες τις επικοινωνιακές πολιτικές και να απαιτήσουμε λύσεις για τα προβλήματα των εργαζομένων και των ασθενών», πρόσθεσε ο κ. Παπαναστάσης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)